Реформаторският блок запазва своите позиции при сериозното си присъствие в българския политически живот.
Тази равносметка на изборите направи вицепремиерът и съпредседател на РБ Меглена Кунева.

Кунева се похвали, че реформаторите не само не губят на днешния вот, но и наслагват към резултата си. Това се отнася най-вече за общинските съветници, които Кунева на места вече е изчислила, че са повече. Кунева отчете, че имат пробив на някои места като Шумен и Плевен.

Тя обърна внимание и на това, че Реформаторският блок е останал единен по време на изборите, но все пак отчете като минус забавянето с единната регистрация за явяването на изборите. Вицепремиерът  разказа и че макар и да не е участвала активно в кампанията, хората са й казали, че окачват по-бързи реформи.

По отношение на референдума Кунева коментира, че хората трябва да бъдат питани. Ако политиците се чувстват слаби в убедеността си, че искателектронно гласуване, нека да попитат и хората, посочи като коментар по въпроса за електронното гласуване Кунева. Тя самата заяви, че няма никакви колебания в необходимостта от електронното упражняване на вота. „Хората винаги са прави", отговори Кунева на въпроса как оценява активността на българите на националното допитване.
„Ние трябва да си направим извода, достатъчно ли направихме реклама на референдума, допълни Кунева.По думите й обаче „нищо не е загубено".

По отношение на исканото извинение от Цветан Цветанов Кунева разкри, че само преди няколко дни му е звъннала, за да му пожелае успех.
„Аз не съм казала нито една дума на конфронтация, защото моето разбиране за политиката е , че политическият опонент трябва да го приемаш като такъв, а не като враг", коментира Кунева.

По отношение на всички останали решения по въпроса дали РБ ще подкрепи кандидати на ГЕРБ на балотаж и като цяло как ще продължи да се държи блока за напред, Кунева отговори, че това трябва да бъде решено от всички пет партии в РБ.

Според министъра на обраната Николай Ненчев предсказанията, че формулата на властта ще се промени след изборите са опровергани от резултатите на днешните резултати. Ненчев заяви, че няма съмнения в стабилността на коалицията.

По отношение на поисканото от Цветан Цветанов извинение Корман Исмаилов отговори, че е нормално в една предизборна кампания да има търкания и напрежение. Исмаилов разкри, че още преди изборите, коалиционните партньори ГЕРБ и РБ са се разбрали да водят една състезателна кампания, а не конфронтационна.

Не мисля, че е сериозен проблемът", отговори на ГЕРБ Исмаилов.