„Утре ще оспоря решението на РИК Сливен пред ЦИК, защото то е постановено на откровено дискриминационно основание, не само защото е в противоречие с една от приоритетните препоръки на ОССЕ, а най- вече защото се използва некоректен дискриминационен термин „чужд език".

Това заявява в открито писмо до медиите лидерът на ДПС Лютви Местан. Съобщението е във връзка със съставения му от Районната избирателна комисия в Сливен акт за административно нарушение.

Местан е обвинен в това, че е агитирал на турски език в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май. С това е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език.

„Няма как майчиният език да бъде определен за чужд за който и да е български гражданин. Езикът на който и да е български гражданин, именно защото той също е гражданин на Република България, не може да бъде наричан чужд. Това е все едно да бъде определен като чужд за България самият български гражданин", гневи се в писмото си Местан.

По негово мнение РИК Сливен борави с дискриминационна терминология и от това следва, че и самото решение е дискриминационно и противоречи, освен на приоритетната препоръка на ОССЕ, и на Европейската конвенция за правата на човека, която е подписана и ратифицирана от България.

„Аз съм последният човек, който би могъл да бъде уличен в некоректно отношение към който и да е език, особено към официалния език на моята Родина - българският, чрез който съм придобил познанията си и съм се докоснал до съкровищницата на българската и световната култура", категоричен е Местан.

Езикът, по неговите думи, е територия на съкровеността, а съкровеностите не могат да се противопоставят или взаимно да се изключват, могат само да се съвместяват в хармония.