Лютви Местан не изключва предсрочни избори. ДПС лидерът обвини десницата в болшевизъм.

„Тези, които имаха за цел да поставят ДПС в изолация, сами се поставиха в изолация”, коментира той на 40-минутен брифинг в кулоарите на НС.

Според него има странно раздвоение при реформаторите. В ДПС вече се шегували да вземат решение да останат в опозиция, но били загрижени за стабилността на кабинета в тази сложна геополитическа обстановка. Затова пак в рамките на шегата Лютви Местан трябвало да бъде пратен за част от коалицията, за да се гарантира стабилността.

„Усетихте, шегата, нали”, обърна се той към медиите.

Като идиотия той определи твърденията на тъмносините, че ДПС били във властта. Местан отвърна на удара, заявявайки, че ДСБ толкова преяли с власт, че чак и ДПС можели да им завидят.

Нужен им бил враг според него. Те не могат да живеят без врагове, подчерта Лютви Местан. Политиката им е политика на противостоенето, на самоцелната деструкция, критикува той.

На въпрос дали се върви към предсрочни избори, Местан отговори: „Не им го пожелавам, но може и да се случи”. Час по-скоро РБ трябва да излезе от това състояние на двойнственост - лидерът в опозиция, партията е във властта с един булюк министри, убеден е лидерът на ДПС.

Днешните властимащи по думите му дошли с амбицията за реформи и стабилност. ДПС направи историческа жертва като се отказа от властта в името на постепенния преход към политическа стабилност, но само като среда за разгръщането на политика на развитие, на реформи, сподели лидерът на ДПС.

По думите му обаче тази година няма реформи. Остана ни единствено мантрата „стабилност” - най-често повтаряната дума, според Местан.

Думата реформа няма място в редакцията на РБ, заяде се още той. Лидерът на ДПС коментира, че днес му задали въпрос, коя е ключовата дума за 2015, но той се затруднил в отговора. Сетил се за шекспировия възглас: „Думи, думи, думи”.

Ние не сме самоцелна опозиция и няма да бъдем, не сме злоради във връзка с проблемите, които има между коалиционните партньори, но и вътре в самите коалиции, които са част от голямата коалиция, която управлява, подчерта той.

Върховна некоректност според него било поведението на Христо Иванов да разкрие лични разговори между него и Бойко Борисов, в които премиерът казвал, че става каквото каже Сотир Цацаров.

ДПС шефът се пошегува и с въпроса кой е най-подходящ за министър на правосъдието. Най-подходящият за министър на правосъдието на България се казва Монтескьо, смята Лютви Местан.

Като нихилизъм той определи отричането на успеха на конституционната промяна. Лидерът на ДПС е категоричен, че формулата на управлението е неуспешна и следователно и властта ще е неуспешна.

Искам да успокоя за сетен път и Радан, и сие, че ние в рамките на 43 НС нямаме никаква идея да участваме в управлението на страната, изтъкна той. Нямаме такива амбиции, допълни лидерът на ДПС. Местан е категоричен, че партията му няма да бъде универсалното зло, но пък е доволен, че напоследък се появили сигнали, че ДПС е универсалното решение.

Болшевизмът не е само ляв феномен, предупреди той. Изглежда, че той е присъщ и на десните, допълни Местан. Болшевизмът е диктатура на малцинството, коментира ДПС лидерът. Той отново се заяде с ДСБ, намеквайки, че радикално рекетьорски се опитвали да налагат собствените си виждания.