Изборният ден в България преминава спокойно. Това констатират представителите на
Международната организация за пряка демокрация "Демокраси интернешънъл", съобщава БНР.

Петима души от Германия и Швейцария наблюдават как протича гласуването в секции в София и близките населени места. Те са посетили избирателни секции в София, Перник, Радомир, Дупница и Кюстинброд.

Заместник-председателят на организацията Даниела Божинова обобщи наблюденията на международните наблюдатели, заявявайки, че референдумът протича при добра организация.

Почти никакви нередности не бяха установени, някои малки като например групата, която посети Перник - в седем от наблюдаваните секции, в три от седемте установи, че тези тъмни стаички не са достатъчно тъмни, прозрачни са и се виждат в коя посока се поставя кръстче. Не са много информирани гражданите поради предпоставения резултат за невалидност, произтичащ от изискването за много висок кворум участие. Това действа демотивиращо на избирателите", изтъкна тя.

По думите й наблюдателите не са очаква ли да има толкова ниска избирателна активност.

До месец от международната организация ще излязат с препоръки как да се подобри информираността на гражданите за бъдещи избори.

Припомняме, според последните данни на ЦИК към 17 часа избирателната активност на първия референдум в демократичната история на България е 17,42 процента.

Най-висока избирателна активност е регистрирана в Плевен - 22.80 на сто, а най-ниска в област Сливен - 12, 85 на сто.