Въпреки официалната израелска позиция, че „Хизбула" стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник, преди да е приключило разследването.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел.

Той ще представи информация за последните събития пред Съвета по външни работи, а по-късно ще има срещи и с израелския си колега, предаде БНР.

Израелският външен министър е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката „Хизбула" да бъде включена в списъка на терористичните организации.

Българският външен министър каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос, докато не приключи разследването. Дотогава България няма да сочи „Хизбула" и като отговорна за терористичния акт.

Николай Младенов заяви: "Разследването в България се извършва от българските власти със съдействието, разбира се, на израелските им колеги, вече се включи в работата на българските групи и Европол. Първият ни приоритет в момента е да установим движението на предполагаемия самоубийствен атентатор, за да могат да се установят всички връзки, най-вероятно ще стигнат отвъд нашата държава".

По повод очакването днес в Брюксел министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман да поиска включването на Хизбула в списъка на ЕС с терористичните организации, Младенов отбеляза, че това е дискусия, която отдавна тече.