Главният секретар на МС Росен Желязков е човекът, „препитан" от прокурорите след разкритите 350 хил. незаконни бюлетини в печатница „Мултипринт" в навечерието на изборите.

Това стана ясно на брифинг на премиера Райков в МС.
Марин Райков твърдо застава зад действията на разследващите по скандала с Мултипринт.

Росен Желязков, който носи отговорност за поръчката с печатницата обясни от своя страна, че обществената поръчка е проведена от екип от експерти, които имат опит в тази дейност от 15 години.
Това не е моята поръчка, подчерта Желязков. Процедурата е съобразена, по думите му, със закона за обществените поръчки.

Ангажимент на изпълнителя е да спазва законите на страната, каза още той и обясни, че МС няма вина, че изпълнителят е нарушил разпоредбите.

Росен Желязков обясни, че не познава собственика на печатницата, не го е виждал и не е ходил в Костинброд. Освен това изрази и убедеността, че и самият собственик на печатницата не е идвал в МС на посещение.

В неделята са подадени 180 сигнали за проблеми с тонерите и консумативите за копирните машини в секционните избирателни комисии, 150 са сигналите подадени в събота.

Що се касае за тонерите и проблемите с тях, Райков определи като недоразумение законовия текст за копирните машини, иницииран от бившата опозиция.
Днес те ползват собственото си недомислие, за да отправят упреци и обвинения към служебното правителство, каза Райков и обясни, че негово задължение е да изпълни изборното законодателство.
Той не приема върху кабинета да се прехвърля отговорността за проблемите в определени СИК-ове, където на всичко отгоре мнозинство имала бившата опозиция.
Според него проблемите с тонерите са били ограничени.

Вътрешният министър Петя Първанова също коментира изборите и заяви: „МВР беше там, където му е работата".
Стана ясно, че МВР е участвало със свои сили в акцията в Костинброд. От 23 април до 8 май МВР е охранявало печатницата. Камери са съблюдавали за случващото се там.

Припомняме, някои партии изразиха недоумението си, защо акцията е на ДАНС и прокуратурата, а МВР е държано настрани и го тълкуваха като страх от „чадър" на вътрешното ведомство над извършителите.

Бюлетините са охранявани от служители на реда и затова правителството не вярва да са изнасяни фалшиви бюлетини.
Със затаен дъх чакам прокуратурата и разследващите органи да изяснят какво точно представляват тези 350 000 броя напечатани екземпляри, заяви още Марин Райков.

Като кошмарен вариант той определи възможността да не се състави редовно правителство.