В МВР от днес стартира работа денонощна линия за изборни нарушения. Тя се разкрива със заповед на министър Румяна Бъчварова. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления във връзка с изборния процес.  От вътрешното ведомство поясняват, че откриването на линията е част от предприетите мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори.

Утвърден е план за дейността на структурите на оглавяваното от Румяна Бъчварова ведомство за гарантиране сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на местните избори и националния референдум на 25 октомври.

Съвместно с прокуратурата и ДАНС е създадено Национално междуведомствено звено под ръководството на Борислав Сарафов - заместник на главния прокурор при ВКП. В състава на звеното са включени главният секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, представители на ГД „Национална полиция", ДАНС и прокурори от ВКП. Сформирани са информационни групи в главните и областните дирекции за осъществяване на ефективен информационен обмен в процеса на изборите, информират още от полицията.

Служители на столичната и областните дирекции на МВР ще извършат проверки на сградния фонд и прилежащата територия на определените фирми за отпечатване на бюлетините. В комисиите участват и служители на териториалната структура на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Правел се точен разчет на необходимия брой служители за охрана на секционните избирателни комисии (СИК) и подвижните СИК. Освен това е организирано съпровождането на отпечатаните бюлетини за провеждане на референдума в чужбина от печатницата до Министерството на външните работи.

Във връзка с пожарната безопасност до този момент огнеборците са проверили общо 2725 обекта, в т.ч. и избирателни секции. В 544 от сградите са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, за които са разписани и връчени писмени разпореждания. Съставени са 5 акта за установени нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, поясняват още от пресцентъра на МВР.