Четирима кандидат-кметове на столицата декларираха, че няма да използват предизборните екскурзии и други подобни предизборни прийоми спрямо електората.

Кандидатът на БСП Михаил Мирчев, на ДСБ - Вили Лилков, на "Атака" - Явор Нотев, както и издигнатата от своята половинка Николай Бареков - Мария Календерска, се включиха в своеобразен дебат в ефира на БиТиВи.

Очаквано в началото на разговора Михаил Мирчев атакува изключения от групата на "БСП лява България" Георги Кадиев. По думите му, той се отмята от свои заявления и лъже нагло, че някой ще го изключва при условие, че той се самоизключва.

Кадиев амбициран да създаде нов ляв политически субект, иска обединение вляво
Още...

Мирчев припомни, че на 25 юли, когато БСП избра кандидат-кмета си, Кадиев е заявил, че ще участва в честно и демократично състезание. Мирчев напомни, че след като не бил издигнат, Кадиев се е зарекъл, че няма да се кандидатира по никакъв начин и от никоя партия.

Според него левият електорат няма да се обърка от дилемата "Мирчев-Кадиев". По думите му, когато такъв наглец застане, хората вляво се мобилизират.
"Кадиев ми прави електорално добро", спокоен е Мирчев.

Той ще води БСП към смяна на модела на управление, който е десен. Много се строи, а София забавя общо като град, констатира той.

Добавяйки към проблемите на столицата, кандидат-градоначалникът на БСП посочи, че много решения на главния архитект Петър Диков скандализират квартал след квартал. Обикновено там идвали хора, приличащи на мутри и унищожавали градинки, смята Мирчев. Той изтъкна, че странни фирми в София непрекъснато печелят едни и същи като мащаб на финансиране проекти.

Кандидатът на ДСБ Вили Лилков е категоричен, че трябва да започне да се говори за проблемите на София, а не кой какво е казал. Лилков изтъкна, че е бил единственият общински съветник, който е правел публични отчети за това, което се прави в Столичния общински съвет.

Той лансира идеята си да се направи публичен регистър на обществените поръчки и тогава ще се види кои фирми ги печелят. Работело се неефективно в София.

Номинираният от "Атака" Явор Нотев се присъедини към тезата, че проблемите на София трябва да се дискутират. Нека разговорът стане ясен и понятен, призова той.
"За начало на кампанията, аз бих казал, че София е един град, който не отговаря на очакванията и критериите за столица, за структура, място, което обединява, възпитава, приласкава, което гради столичани", коментира Нотев.

Той констатира проблема, че пари няма за държавата, няма и за София. Но тези, които има като бюджет, ще трябва да бъдат разходвани максимално прозрачно.

Издигнатата от партията на Бареков Мария Календерска допусна, че може би само тя и Мирчев са единствените, които ще останат да се борят за интересите на София. Нотев и Лилков щели се върнат в парламента, ако изгубят битката.