НДСВ е готова за предстоящите избори на 12 май. Събрахме вече подписите, необходими за регистриране на партията. Събрали сме 10 хил. подписа и ще се регистрираме за участие в изборите в първия възможен ден - 20 март.

Това каза в предаването „Неделя 150" по БНР председателят на НДСВ Христина Христова.

„Работим за коалиция център. Крайно време е в България да има такава коалиция. Водим преговори с 5 партии, които имат доказан управленски опит и постижения", посочи още Христова и уточни, че в момента са в Шумен, където обучават предизборните си щабове. Получени са 124 предложения за кандидати за народни представители от организациите на НДСВ в страната.

Христина Христова набеляза и няколко мерки за повишаване доходите на българите. „Проблемът не е в тези 60-70 хил. души, които са на социални помощи, и още 210 хил., които получават енергийни помощи. Големият проблем е, че работещите българи живеят в бедност. Истината е в работните места, в стимулиране на икономиката", заяви бившият социален министър Христина Христова.

Служебното правителство спешно трябва да работи по антимонополната нормативна база - това са наредбите за свиване на монопола при ел. енергията, без административен терор над малките и средните фирми, без корупция при обществените поръчки - да не се раздават парите на наши и ваши хора, да не се увеличават данъците, да се създават работни места, каза още Христова.

Тя посочи, че спешно трябва да се разгледа Националният план по заетостта в две посоки - незабавни програми за заетост на младите хора, там безработицата надвишава 20-25 % по официални данни, и мерки за заетост в общини с висока безработица, където хората без работа са 30-40%.

Христова посочи, че в момента близо 1 милион българи са без работа - 480 хил. официално безработни, 480 хил., които са обезкуражени и не си търсят работа.

Трябва да се използва и европейската програма в Министерството на труда и социалната политика - да се говори с бизнеса от какви точно професии има нужда и за тях да се прави квалификация и преквалификация.