Ден преди парламентарните избори у нас американският Марси Рийс призова всички българи да гласуват.
„Важно е хората да упражнят гражданското си право на вот, което е и най-основното демократично прав на всеки човек", заяви тя.

Дипломатът категорично отказа да коментира какви са очакванията й от предстоящите избори и отбеляза, че в днешния ден за размисъл трябва не да говорим, а да преценяваме.
Въпреки това тя сподели, че с нетърпение очаква да разбере резултата и припомни, че тази година в страната ни ще работят много чуждестранни наблюдатели, които ще спомогнат за гарантирането на честни и демократични избори.

Посланикът посети финалния кръг на третото годишно състезание по английски спелинг.
Националният кръг на състезанието се провежда в хотел Хилтън, където 30-те финалисти от общо 5700 участници ще премерят своите знания в три отделни тура.

Децата на възраст между 9 и 14 години ще разполагат с по две минути и половина, за да спелуват правилно английските думи, които ще им бъдат съобщени от журито.
Състезателите нямат правото да поправят отделни букви, а при грешка могат да се върнат отначало и да произнесат всяка буква наново.
Всеки допускал грешка в рунда автоматично бива дисквалифициран.

Във втори кръг участниците ще получат дума на български, която сами трябва да преведат на английски, след което да я спелуват.
Финалният тур ще бъде най-трудният и ще представлява спелуване на думи, които не са включени в предварителния списък за подготовка.

Състезанието по английски правопис се провежда у нас за трета поредна година по инициатива на Корпуса за образование и развитие и Корпус на мира в България, с подкрепа на Фондация „Америка за България" и е под патронажа на министерството на образованието и американското посолство.