От "Народна партия свобода и достойнство" (НПСД) категорично отрекоха да участват в коалицията "Воля - Българските родолюбци".

От партията привеждат в тази връзка решение от 7 април на Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Твърденията на Орхан Исмаилов, че той и Тихомир Пейчев участват в коалицията като "квота на НПСД", е поредното доказателство, че Орхан Исмаилов дори не си е направил труда да прочете Устава на НПСД, в който много ясно се определят правилата за участие в избори, самостоятелно или в коалиция, както и членовете от същия този Устав, които определят утвърждаването на "Правила за номинация на кандидати за участие в избори", изтъкват от партията на Касим Дал.

Марешки подготвил родолюбци, а не безродници за ЕП

Марешки подготвил родолюбци, а не безродници за ЕП

Ще се бори за равен стандарт по доходи и на живот за всички европейски граждани

В позицията се допълва, че за да се номинират кандидати, има правила и "както неведнъж сме казвали, НПСД се управлява от Изпълнителен политически съвет и Национален координационен съвет".

Според НПСД Орхан Исмаилов и Тихомир Пейчев участват в евролистата като кандидати на "Воля" на Веселин Марешки, в което "няма нищо лошо, напротив, това, че "коалиционните партньори" от "Воля - Българските родолюбци" са видели, че няма правно основание за участието на ПП "НПСД" в коалицията им, показва добра правна култура".

Уточнява се, че Орхан Исмаилов е изключен от НПСД на 29 януари и е напълно свободен да участва като кандидат от всяка партия, която го приеме.

С „Воля – българските родолюбци“ Марешки тръгва за двама евродепутати

С „Воля – българските родолюбци“ Марешки тръгва за двама евродепутати

„Воля“ направи коалиция

"Ние, членовете на ИПС на Народна партия свобода и достойнство, сме отговорни пред нашите избиратели и имайки предвид, че става дума за Европейски избори никога не бихме си позволили да влизаме в национал-популистки коалиции на местно ниво, още по-малко когато има и макар и минимална възможност, това да донесе като пряк ефект изпращане на евродепутат при Марин льо Пен и европейските националисти! Да, същата Марин льо Пен, която сравни миграцията на турци-мюсюлмани във Франция с немската окупация през Втората световна война", коментират от НПСД.

От партията предупреждават, че НПСД не е регистрирана за участие в изборите и всеки опит за подвеждане на избирателите им с "отваряне на офиси еднодневки, използване на символите и знамената на НПСД или раздаване или търкаляне на аспиринчета" и др., ще доведе до сезиране от страна на НПСД на ЦИК, прокуратурата и останалите компетентни органи.

"Отговорността за опит за подвеждане на нашите избиратели ще носи не само нашия довчерашен съмишленик Орхан Исмаилов, а и коалицията, която го подслони в листата си", предупреждават от партията на Касим Дал.

Позицията завършва със задаването на следния въпрос: "Интересен е въпросът за какво размени Орхан Исмаилов мястото си в листата и дали цената не е била преднамереното лишаването на НПСД от възможност да вземе участие в предстоящите избори?"