На извънреден брифинг Централната избирателна комисия обяви, че балотажът за местния вот ще се проведе по план на 1 ноември.

Комисията ще оптимизира действията си, обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

„Няма проблем за произвеждане на втори тур на изборите на 1 ноември", отсече председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. Тя обясни, че избирателната комисия почти е приключила с процеса на утвърждаване на образеца на бюлетини и остават само 28 образци за утвърждаване. Според Алексиева притеснението на печатницата БНБ е било свързано именно с процеса на утвърждаване на бюлетините.

Бюлетините се утвърждават, печатниците работят с пълна сила", успокои още шефката на ЦИК.

Тя припомни казуса, като разказа, че вчера ЦИК е получила писмо от печатницата на Централната банка, адресирано още до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. В това писмо от печатницата са посочили, че в 1700 кметства и общини ще се проведе втори тур на местните избори. Към 11.00 часа вчера утвърдените образци от ЦИК обаче са били едва 576. Именно това е притеснило печатницата, че няма да успее в срок да отпечата необходимите за втория тур изборни книжа.

Ето защо от печатницата най-настоятелно са помолили да се обсъди отлагането на изборите за 8 ноември. ЦИК обаче е проверила, че е необходимо да се утвърдят 1128 образци, а към 17.30 часа вчера броят на утвърдените образци е бил 920, което е над 80 % от общия брой. Именно заради това от ЦИК са убедени, че няма пречка вторият тур на изборите да се състои тази неделя.

Брифингът на ЦИК идва след като се появи информацията, че с писмо до институциите - ЦИК и Министерство на финансите, печатницата на БНБ е предупредила, че не може да се справи със сроковете и иска отлагане на балотажа с една седмица, т.е. 8 ноември.

Като основен мотив от печатницата бяха посочили, че с голямо забавяне от Общинските избирателни комисии предават образците с партиите и имената на кандидатите за кметове на балотажа, а и последният срок за това е изтекъл в полунощ на 26-ти октомври.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви за БНР, че срокът на балотажа е законово установен и не зависи от волята на институциите.

В този смисъл оптимизация на времето може да се търси от Централната избирателна комисия, така че разумно и в срок да се спазят процедурите, допълни Кирилов.