Обединение „Протест" набира кандидат-депутати във „Фейсбук". Обединение „Протест" ще използва листите на ПП "Християн-социален съюз", за да вкара в Парламента протестиращи граждани. Това разкриха на пресконференция поредните представители на протестиращите, които имат амбиция да „пренесат силата на площада във властта" и да работят в полза на народа.

От днес в продължение на 48 часа всеки желаещ български гражданин ще може да номинира през „Фейсбук" кандидат-депутати. Когато изтече крайният срок, самите номинирани, чрез тайно гласуване, ще изберат онези измежду себе си, които да оглавят листите. Изискванията са номинираните да бъдат „образовани хора, успели в професията си, да са физически и психически здрави и балансирани", подчерта д-р Владимир Брезоев, който е част от организацията.

„Единствено рационалните граждани можем да изземем държавата си от партиите и да я превърнем в наше съвременно общо средство за по-добър живот", твърдят от Обединение „Протест".

„Християн-социален съюз" отрече, че ще участва в коалицията „Горда България". Листите на партията ще бъдат изцяло отворени, а веднага след влизането си в парламента, излъчените народни представители ще станат независими. Държавната субсидия пък ще отиде за покриване на някои дейности на организация, отнасящи се до развивана на гражданското общество, но тъй като в момента се справят с доста по-малко пари, от обединението обещаха, че средствата ще бъдат дарени за хора, нуждаещи се от спешни операции.

Обединение „Протест" съжалява, че не е успяло да обедини по-голяма група протестиращи, сред които е настъпило сериозно разцепление. Те обещаха, че ако инициативната по номиниране и излъчване на кандидати се провали, ще се оттеглят от участие в изборите и ще изберат коя друга „партия на протестиращите" да подкрепят с гласовете си.

В политическата концепция на „Протест" попада „разбиването на досегашния партиен модел", а основната икономическа концепция е свързана с изготвен план за ефективно усвояване на европейските средства. Досега то е било преднамерено и не такова, каквото
Европа иска, считат те.

Роман Романов-макроикономист и лидер на Обединението, заяви, че има „конкретни и може би радикални мерки, които при правилна подредба ще решат много икономически проблеми". Той се обяви за премахване на плоския данък и заменянето му с прогресивен.

„Нямаме пространство - не сме леви или десни, ние сме гнева на народа", заяви друг член на „Протест" - Валентин Чучанов. Той подчерта, че основен приоритет ще бъде търсенето на отговорност от всички онези, които „са ограбвали държавата 23 години". Според него, само ако се върнат „заграбените пари", българските граждани могат да живеят спокойно 15 години.

„Българските граждани да дискриминирани в собствената си държава", заяви проф. Лъчезар Аврамов, който също е част от организацията, който потвърди, че „Протест" разполага с мрежа от експерти, които да реализират икономическите и политически концепции. „Дори да не стане за тези избори, ние няма да се откажем, ще продължим да се развиваме, да работим и рано или късно всичко това, за което говорим, ще се случи", завършиха присъстващите, които се съгласиха, че кратките срокове, пред които са били изправени, вероятно ще попречат сериозно на реализирането на тази инициатива.