Общинските съветници от БСП извадиха поредният сигнал за конфликт на интереси в Общината.

Става въпрос за кредит, отпуснат от Общинска банка на фирма, която е 100% собственост на Бранимир Мирчев, син на бившия председател на Столичен Общински съвет (СОС) - Андрей Иванов.
Припомняме, Иванов продължава да е шеф на столичната организация на ГЕРБ.

Георги Кадиев обясни на пресконференция, че фирма „96 Агрогруп" е внесла в Общинска банка искане за кредит през юли 2011 година. На 30 септември същата година е подписан договор, съгласно който фирмата получава 5 930 000 лева с лихва 9,5 % и срок на погасяване от 4 години.

Кадиев определи като странно обезпечението на този кредит - 12 декара пасища до новозагорското село Караново.

По думите му има потенциален конфликт на интереси, тъй като Общинска банка вероятно не е спазила собствените си наредби за отпускане на кредит. По-притеснително според общинаря е, че за да бъде отпуснат такъв кредит, той трябва да бъде одобрен от БНБ.

Първоначално БНБ е издала отрицателно становище, а само няколко седмици след това, без от Общинска банка да са искали допълнително становище, одобрява този кредит, обясни още Кадиев. Според него, ако се докаже, че БНБ, чрез оказан политически натиск, е позволила лобиране, в резултат на което е отпуснат въпросният кредит, това е риск за банковата система.

Червеният общинар добави, че ръководството на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова знаят за случая от няколко месеца, а неговото прикриване означава само едно - политически чадър:
„Няма никакъв вариант да се отпусне такъв кредит, ако не беше за сина на Андрей Иванов, който по това време беше председател на СОС", заяви Георги Кадиев.

Друг общинар от БСП - Жельо Бойчев добави, че ще подадат сигнал до комисията за конфликт на интереси, която да извърши собствена проверка.
Освен това те ще настояват кметът Йорданка Фандъкова и шефът на СОС - Елен Герджиков да направят обстоятелствена проверка на всички факти около този кредит и дали са спазени процедурите за неговото отпускане.

„Това е безпрецедентно. Тези хора си мислят, че Столична Община и по-конкретно Общинска банка им е бащиния и могат да раздават пари, на когото си искат.", заяви Георги Кадиев и изрази недоумението си как може да се отпуснат 6 млн. лева кредит срещу 12 декара пасища - обезщетения на фирма, която за 2010 година има приходи от 7 000 лева, а за 2009 - 19 000 лева.

Според съветниците няма съмнения, че е имало политически натиск и лобиране, и това може да се провери, чрез двама от членовете на управителния съвет на банката - Георги Беловски и Васил Тренев, които са били част и от ръководството на банката, когато е бил отпуснат кредита.

В заключение червените общинари се пошегуваха, че ако в крайна сметка този кредит излезе „редовен", те също ще си купят 12 декара пасища в село Караново и ще кандидатстват за отпускане на близо 6 милиона лева.

Междувременно пресцентърът на ГЕРБ разпространи позиция на Андрей Иванов.

По думите му това е поредната политическа инсинуация срещу него и общинските съветници от ГЕРБ.

От обяснението му става ясно, че въпросният кредит е получен от банката през септември 2011 година. Той е стандартен, инвестиционен - за изграждане на ново производствено предприятие, с пазарна лихва и отпуснат при стандартните условия на банката.

Кредитът се отпуска поетапно, на траншове, в процеса на строителство и оборудване.

Предприятието се изгражда в с. Караново, в близост до Нова Загора, с предмет на дейност изкупуване на селскостопанска продукция и замразяване на плодове и зеленчуци.
Същото е вече изградено, оборудвано, в тестови период и по план предвижда в него препитание да намерят около 60 - 70 човека.

Изгражда се подобно на повечето предприятия в България, с около 80% капитал от кредита от банката и 20% собствени средства.

Обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от Георги Кадиев, заявява Иванов.

Оценката на обезпечението, като част от процедурата за отпускане на кредита, е последователно разглеждана от Кредитния и УС на банката. За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно, заявява ексшефът на СОС.

Конфликт на интереси няма, гарантира той, но независимо от това възнамерява лично да поиска произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая.