Около 50-ина души протестираха пред сградата на МВнР срещу политиката на управляващите по отношение на българите зад граница.

Освен симпатизанти на ВМРО в инициативата се включиха и българи от Бесарабия, Македония, които се оплакаха, че ръководеното от министър Николай Младенов ведомство не се грижи за тях и не защитава българските национални интереси.

Протестиращите, които настояха външният министър да хвърли оставка, изразиха недоволството си и чрез множество плакати, сред които "Ники Младенов=Мики Маус?", "Македония е българска". На най-впечатляващия бяха нарисувани задници с надпис - Лицето на българската външна политика.

Не бяха подминати и появилите се неочаквано преди седмица териториални претенции от страна на Румъния.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки настоя българското външно министерство да реагира винаги, когато са нарушени правата на сънародниците ни в чужбина. Той поиска да бъдат поставени ясни условия за преговорите за членството на Сърбия и Македония в ЕС - българите да имат своите политически права, да имат право на сдружаване, както и свой печатен орган.

"Настояваме българските управляващи ясно и недвусмислено да заявят своите позиции, вместо да се занимават с политическите затворници в Мианмар. Искаме, когато отидат в Македония да разговарят с българите на български, а не на английски", коментира Джамбазки и добави:

"Когато отидат в Турция, те трябва да поставят въпросите за обезщетенията на тракийските бежанци, а не да поздравяват на турски."
Зам.-председателят на ВМРО е категоричен, че българското външно министерство е абсолютно абдикирало от темата "Българите зад граница."

От партията на Красимир Каракачанов посочиха няколко спешни стъпки, които да направят българската външна политика - отново българска и отново политика: откриване на български държавни културно-информационни центрове в Босилеград и Цариброд, Западни български покрайнини, Тирана/Елбасан, Албания, както и в Призрен, Косово; използване на целия инструментариум, който предоставя членството в международни организации като ЕС, НАТО, ООН за оказване натиск на режимите в Македония и Сърбия за либерализация и демократизация.

Войводите настояват и за незабавен отказ от сляпо преписване и публикуване на позициите на други държави, нямащи отношение към националните интереси на България или създаващи предпоставки за напрежение между страната ни и трети страни.

Създаване на български лобита в световните и регионални центрове на сила, както и активна ангажираност с казусите на политическо преследване на изявени лидери на българската общност зад граница са сред другите искания на протестиращите.

Те се обявиха и за противопоставяне на външнополитическата пропаганда на Македония, целяща да уязви международния престиж на българската държава и да присвои общата ни история, както и за активно противодействие на сръбските опити на държавно ниво да се демонизира някогашното българско управление на Поморавието и Западните покрайнини.

Друга спешна стъпка е и създаването на българска бизнес общност, обединяваща предприемачи от България и българските общности зад граница, улесняваща контактите и сътрудничеството между тях.