Според бившия здравен министър и лидер на парти КОД Петър Москов е необходима нова Конституция и промени във функционирането на властта. Позицията си Москов изпрати до медиите.

С новата конституция той поиска три основни промени:

  • лустрация и господство на закона
  • изхвърляне на мафията и гарантиране на свободния пазар
  • защита на избора, правата и достойнството на българина

Той пояснява какво означават тези искания. Според него новата Конституция трябва да въвежда задължителна пълна лустрация за всички висши номенклатурни кадри на БКП, както и за техните наследници и свързани с тях лица. Да наложи ограничения за участие в обществения и стопанския живот в страната на лица, ръководили, участвали и подпомагали дейността на комунистическия режим и репресивните му органи;

От партия КОД чакват новата Конституция да премахне институцията Велико народно събрание, като архаична и възпрепятстваща ефективното управление.

Те настояват и за:

  1. Да премахне служебното правителство като функция на еднолично и безконтролно управление на страната в период на политическа криза и при провеждането на парламентарни избори;
  2. Да извади прокуратурата от съдебната власт и да създаде ефективни механизми за контрол на законосъобразността и ефективността на действията ѝ;
  3. Да въведе изискване за достигне на определена степен на образование като предпоставка за упражняване на гражданите на правото им на избор на държавни и местни органи и участие в допитвания до народа.

Мотивът на Москов и ръководството на неговата партия е, че сегашната Конституция открадна държавата от гражданите. Новата Конституция трябва да я върне на българите. От нея трябва да бъдат изхвърлени всички капани за демокрацията, които комунисти и служители на Държавна сигурност (ДС) заложиха през 1990 г., настоява Москов.

Новата Конституция трябва да премахне всички изкуствени противоречия между институциите, които са заложени, за да блокират работата им и да създават постоянни скандали и напрежение, зад които да процъфтяват беззаконието и задкулисието.

По думите на Москов новата Конституция трябва да премахне всички свещени крави на криминалния преход и корупцията, които вместо демокрация създадоха мафия.

Целта е новата Конституция да премахне всички механизми за фалшифициране на волята на избирателите и да върне правата и достойнството на българските граждани.

Новата Конституция трябва да върне силата на закона и справедливостта и да гарантира, че служителите на закона няма да се превръщат в негови господари както е сега.

Не трябва да допускаме 30 години по-късно с нова/стара Конституция мафията да ни открадне държавата и за следващите 30 години, пише Москов.