От ВМРО се обявиха против гласуване по пощата и срещу увеличен брой избирателни секции в Турция. Зам.-председателят на партията и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обяви позицията в социалната мрежа Фейсбук.

Под привидното милеене за българите зад граница се крият тясно партийните интереси на ДПС, пише Веселинов.

Припомняме, от вчерашната онлайн среща на президента Румен Радев с българи в чужбина стана ясно, че нашите сънародници искат да има гласуване по пощата и създаване на МИР Чужбина.

Гласуване по пощата и въвеждане на МИР Чужбина искат сънародниците ни в странство
Обновена

Гласуване по пощата и въвеждане на МИР Чужбина искат сънародниците ни в странство

Президентът направи виртуална консултация и с българите в чужбина

Според Веселинов под фасадата за правата на "сънародниците ни" зад граница се прави поредният опит за атака срещу Изборния кодекс, в който именно Патриотите успяха през 2015 г. да ограничат броя на секциите в Турция и по този начин да ограничат влиянието на Ердоган в българската политика.

Депутатът от ОП пише: "Вчерашният ден на риалити шоуто "консултации при президента" беше посветен на консултации не със "сънародниците ни" зад граница, както услужливо пригласят медиите, а с лица зад граница, които имат български паспорти. Съвсем методично, за пореден път бе представена идеята за дистанционно гласуване (този път по пощите) и за премахване на лимита от 35 секции в страните извън ЕС.".

Според него същността на промените са гласоподавателите ни в Турция. "Защото, ако разделим, 17-те хиляди българи, гласуващи на Албиона на 35 се получава число под 500 - т.е. една малка за България секция. "Желаещите" да гласуват в Турция обаче са винаги над 100 хиляди, а потенциално могат да достигнат дори 300", пише Веселинов.

Гласуване по пощата или електронно сега - авантюра, според Томислав Дончев

Гласуване по пощата или електронно сега - авантюра, според Томислав Дончев

Която би подрила в аванс доверието в изборния процес

Той припомни ограничението, извоювано от Патриотите през 2015 г. и извозването с автобуси на "избиратели" през границата. Сега със страха от COVID това може да не им се получи.

Не е чудно, че т.нар. ни "сънародници" в Турция държат само на гласуването като "връзка с България", пише Веселинов.

Според него никой не е чул в Турция масово да се изучава български език например, да се създават училища, читалища, да се изучават народните ни традиции.

Припомняйки сцените, при които патриотите дърпаха хора край пътищата преди 4 г. Веселинов пише, че са предотвратили влизането в българския парламент на още една турска етническа партия - ДОСТ.

"Споделям тук една статия, която нагледно показва какво се случва с вота в чужбина през 2017-а: ако съберем гласовете на ДОСТ и ДПС, ще са доста близо до първа политическа сила, ако добавим към техния резултат още например 100 000 гласа, колкото тоталитарната машина на Ердоган лесно може да им гарантира при липса на ограничението за брой секции, ще имат 60% от вота. Не ми се мисли, какво ще стане, ако позволим гласуване с писма - ще подадат вот и покойници отпреди десетилетия...", пише Веселинов.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Вчера онлайн държавният глава разговаря и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиерът Бойко Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а Обединени патриоти не приеха поканата.

От партия "Атака" поискаха одит на "Информационно обслужване".