Конституцията рано или късно трябва да бъде променена, за да отпадне ограничението кандидатите за президенти да са родени само в България.

Това заяви президентът Георги Първанов по време на посещението си в Стралджа, съобщи БНР.

Първанов определи ограничението, въведено при приемането на конституцията от Великото народно събрание, като неоправдано.

Той посочи, че когато е приемана сега действащата конституция, въведеното изискване е имало персонални измерения и е било насочено към това определени личности (Андрей Луканов и Симеон Сакскобургготски, бел.ред.) да не бъдат допуснати в изборите, но ситуацията се е променила. В момента се налага номинациите да се правят само в рамките на този текст.

Припомняме, че според конституцията на Република България президентът се избира пряко от пълнолетните български граждани за срок от 5 години.
За президент може да бъде избиран български гражданин, навършил 40 години и е живял през последните 5 години в страната.

Вчера в коментар на призива на Борисов лидерите на партии да се кандидатират за президент Сергей Станишев също посочи, че ако премиерът се ангажира с бързи промени в Конституцията той ще обмисли възможността за своя кандидатура.

Припомняме, лидерът на БСП не е роден в България и така не отговаря на изискванията на основния закон.