Пълен комплект документи, но без изискуемите минимум 7000 подписа и 10 хил. лв. безлихвен депозит, внесе днес в ЦИК председателят на партия "Реформа" Петър Клисаров.

Вместо изискуемите по закон лични данни и сума, партията депозира официални писма до Централната избирателна комисия, в които обосновава противоконституционността на изискванията за събиране на имена, ЕГН и подписи.
Според Клисаров това противоречи на чл. 10 и чл. 11 във връзка с чл. 5 от Конституцията на РБ, тъй като по този начин се нарушава тайната на вота.

Противозаконно е и подвеждащото изречение в бланката на ЦИК, според което гражданите сами дават съгласие да бъдат проверени личните им данни.
Изискването на събиране на безлихвен депозит от 10 хиляди лв. представлява скрито данъчно облагане на политическите субекти, което противоречи на чл. 60 във връзка с чл. 5 от Конституцията на Република България, твърдят от партия "Реформа".

Петър Клисаров не очаква да получи реална регистрация за изборите, но заяви, че единственият начин да докаже тезите си, е като официализира документите си пред ЦИК. След официалния отказ той ще предприеме съдебни действия в защита на правата, гарантирани от Конституцията.