Решенията на Христо Иванов и на Радан Кънев са прибързани. Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира в ефира на БиТиВи оставката на правосъдния министър и сваленото доверие към правителството от лидера на ДСБ.

Симеонов е категоричен, че патриотите са последователни в политиката си. Промените в Конституцията били обсъждани 4-5 месеца. ПФ внесли предложение, което не било прието, представителите на прокурорите и следователите в прокурорската колегия да не са равни с тези, които са предложени от НС. Било решено всички да направят компромиси и съотношението да бъде 6:6.

Валери Симеонов смята, че е необходим еднакъв подход за съдийската и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

„Ако не го направим, показваме на целия български народ, че не вярваме на прокурорите, че те са по-некадърни и по-корумпирани. Никой не може да ме убеди, че българският съд е по-добър от българската прокуратура”, подчерта патриотът.

Той обясни, че нямало никаква сигурност, че съотношенията в квотите след шест месеца ще бъдат същите, а не променени.

Валери Симеонов съзирал явен разнобой сред реформаторите. Снощи имало председателски съвет на всички партии, които подкрепят кабинета. На него станало ясно, че реформаторите имат различни гледни точки по отношение на съдебната реформа.

За патриотите не било важно дали Христо Иванов ще е министър на правосъдието или някой друг. Важното било да се върши работата. Същото се отнасяло и за останалите министри. Сред патриотите нямало стремеж към постове.

На въпрос ще подкрепят ли Даниел Вълчев за правосъден министър, Симеонов отказа да коментира, изтъквайки, че за пръв път чува за подобна кандидатура.

Валери Симеонов изтъкна, че ПФ подкрепя програмата на правителството. „Докато кабинетът изпълнява тази програма, ще подкрепяме. Започнат ли отклонения от първоначалните решения, принципи и приоритети, ще спрем нашата подкрепа”, предупреди той. Засега обаче и от двете страни имало желание за спазване на програмата, допълни патриотът.

Относно тълкуването, че от ДПС зависи всичко, Симеонов е категоричен, че за изминалата година по никакъв начин ДПС не са могли да диктуват решенията и гласуванията в Народното събрание или да ги предопределят. Същото се отнасяло и за днешното гласуване на промените в Конституцията.

ДПС за пореден път се качи на последния вагон на отминаващия влак. В началото не гласуваха, бяха доста объркани, явно трябваше да получат указания от сараите вероятно, че ако продължават с такова поведение в парламента, върху тях може да падне упрекът, че те държат съдебната система да остане непроменена, и побързаха да се включат в следващите гласувания”, коментира Валери Симеонов. Той подчерта, че по никакъв начин не може хора, които аутсайдери в този процес, да станат определящи.