Отиващият си президент Росен Плевнелиев нямал моралното право да реди служебен кабинет. Тази позиция изрази след консултациите с държавния глава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Мнозинството било грешно формирано. Това правителство беше също така грешно излъчено от това мнозинство, подчерта Карадайъ. Настоящото Народно събрание изчерпало възможностите си за съставяне на кабинет.

Плевнелиев прие ДПС с надежди политическата криза да не стане парламентарна

Плевнелиев прие ДПС с надежди политическата криза да не стане парламентарна

Президентът давал всичко от себе си

Нищо извънредно не се е случило в страната, категоричен е Карадайъ за политическата криза. Имаме избран нов президент на страната, изтъкна депутатът.

Според ДПС оставката на кабинета "Борисов 2" била закъсняла. Нямало проблем в един предсрочен вот.

Относно кой трябва да състави служебния кабинет, Карадайъ е категоричен: "Настоящият президент, чийто мандат оценяваме, че изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция на новоизбрания президент, няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес, включително и да съставя каквото и да е служебно правителство".

В момента са на ход политическите партии, убеден е лидерът на ДПС. Партията му настоява за диалог за приоритетите в този преходен период.