С надежди политическата криза да не се превърне в парламентарна държавният глава започна консултациите с ДПС.

Провеждам тези консултации с голямата надежда, че ще положим усилия, така че политическата криза, в която страната навлезе с приемането на оставката на правителството на Бойко Борисов, да не прерасне в парламентарна криза и да не доведе до оставката на Народното събрание. С тези думи той се обърна към гостите си от ДПС Мустафа Карадайъ, Алиосман Имамов и Йордан Цонев.

Опитът, който натрупах през годините вече с не една подобна кризисна ситуация, ми помага, подчерта Плевнелиев.

Искам да ви чуя, искам да ви благодаря, подчерта президентът и допълни, че три са големите теми, по които ще говорят днес. Първата е дали има възможен формат за съставяне на правителство в съществуващото НС. Втората тема на разговорите е какво още трябва да свърши законодателният орган и третата е кога ще се проведат предсрочните избори.

Давам всичко от себе си. Много е важно да отделим достатъчно време да ви чуем, да ви разберем, да дадем възможност вашите тези и идеи да се чуят, подчерта Росен Плевнелиев.

Припомняме, че Плевнелиев вече проведе срещи с ГЕРБ и БСП. И двете партии дадоха заявки, че ще върнат мандата за съставяне на кабинет, ако им бъде даден.