В интервю за българската редакция на агенция „Синхуа" президентът Росен Плевнелиев сподели, че с предстоящо си посещение в Китай иска да отвори нови врати между двете държави и да разшири двустранното сътрудничество. Посещението на държавния глава ще се състои между 12 и 15 януари по покана на китайския му колега Си Дзинпин.

„Това ще бъде посещение за ново ниво на доверие между Китай и България, с протегната ръка и с отношение на дружба и разбирателство", каза Плевнелиев.

В рамките на визитата ще бъдат подписани спогодби за транспортното сътрудничество и отваряне на нови културни центрове в столиците на двете държави.

„Надяваме се, че ще има и други споразумения по линия на Българската академия на науките и Китайската академия на науките, както и такива на чисто прагматична бизнес основа", заявява още Плевнелиев.

Припомняме, че освен представителите на политическите и бизнес среди, с делегацията ще пътува и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Плевнелиев изказа гордостта си от първите успешни китайски проекти в страната, посочвайки завода за сглобяване на автомобили в Ловеч и изграждането на мрежата на български телекомуникационен оператор, извършено от китайската компания „Хуауей".

Президентът не пропусна да изтъкне, че стокооборотът между България и Китай през 2012 г. се е увеличил с над 20 процента, а след като данните за 2013 г. бъдат обработени, се очаква регистриране на още по-голямо увеличение по този показател.

„Тази динамика е много позитивна. За нас Китай е най-важният стратегически партньор в Азия, както и нашият най-голям икономически партньор. Ето защо ние виждаме много сериозни перспективи в сферата на земеделието и производството на храни, където България е готова да предостави индустриални зони и площи за производство на храни," става ясно от интервюто.

Плевнелиев дори предложи Пекин да използва стратегическото местоположение на страната ни като възможност за по-добро позициониране на Китай в Европейския съюз.

„Готови сме да предоставим на концесия наши пристанища на река Дунав, както и на Черно море. Подобна възможност съществува още за магистрали, мостове и хидроенергийни комплекси, които да бъдат изградени по река Дунав между България и Румъния".

От наша страна Държавният глава се похвали, че можем да предложим на своя „най-важен партньор в Азия" традиционни продукти като кисело мляко, вино и розово масло.

Президентът изтъкна, че България е втората държава в света, признала официално съществуването Китайската народна република преди 65 години и пожела надграждане на добрите дипломатически отношения между двете страни.

Плевнелиев приветства законовите реформи, извършвани в Китай през последните месеци и съзря в тях предпоставки за по-голям просперитет, повече справедливост и по-добра държавност в еднопартийната социалистическа република.

Припомняме, че на 12 декември председателят на НС Михаил Миков оглави друга подобна делегация, която отбеляза 65 години от установяването на дипломатически отношения между София и Пекин.