Хубаво е, че се отчита напредъкът, който го има не само за периода 2006-2008 до юни, но и особено за последните няколко месеца на годината.

Това заяви вицепремиерът по усвояване на европейските фондове Меглена Плугчиева.

По време на кръгла маса за дейността на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, по изпълнение на стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията към МС.

Приети са редица законодателни промени, посочи още Плугчиева - като Законът за обществените поръчки, Законът за държавната финансова инспекция, Законът за конфликти на интереси, който се очаква днес да бъде гласуван от парламента.

Отчитат се положителните промени на различни нива - общинско и на правителствено ниво, посочи още вицепремиерът. На база на тази среща ще направим един кратък план за работа до края на юни, до изборите и съответно готвим програмата за действие до края на годината, посочи още Плугчиева.

По повод идеята европейски експерти да ни помагат тя заяви: "Още от миналата година коментираме темата, че очакваме комисията да се включи по-активно с по-силно присъствие и съдействие и консултации".

Плугчиева обясни, че не е чула коментари ЕК да е изморена да помага на България. „ЕК и господин Барозу отчитат положителната промяна в България, която имаме последните месеци", изтъкна вицепремиерът.

По думите й страната ни наваксва забавянето по структурните и кохезионния фонд. Като цяло има една положителна промяна и целта е да запазим това темпо и посоката, смята още тя. Естествено това става с добра комуникация и координация с комисията, посочи още Плугчиева.

Според Румен Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията антикорупционната комисия към МС е могла много по-добре да изпълни задълженията си. Според него липсва активното партньорство с неправителствените организации. Значително може да се повиши ефективността на анализа по отношение на мониторинга и контрола, смята още той.

За по-добрата работа на комисията е необходимо подобряване на административния капацитет и допълнителни средства. Той посочи, че комисията няма собствен секретариат. Комисията трябва да има собствен бюджет за осъществяване на дейността си, категоричен е Румен Стефанов.