Червеният кандидат за президент Ивайло Калфин призова с подписка на 48 народни представители да се свика заседание на парламента, за да може той да работи по важни за България проблеми през оставащите две седмици до изборите.

Той поясни, че първият от тези проблеми трябва да бъде искане на вот на недоверие на шефката на парламента Цецка Цачева, която предложи неговото закриване с мотива парламентарната трибуна да не се превръща в място за предизборна пропаганда.

Предложението на председателката на парламента Цецка Цачева и решението на мнозинството за прекратяване на парламентарните заседания е срамно за българския парламент. То е срамно и за всички български държавни институции, заяви Калфин. По думите му за първи път от 22 г. демокрация в България се прави такова нещо и то с абсурдния аргумент.

Кандидат-президентът на БСП подчерта, че предназначението на парламента е именно такова - избраните в него депутати да могат да поставят политически въпроси, колкото и неудобни да са те за управляващите.

Ивайло Калфин се обърна и към президента Георги Първанов и депутатите да потърсят възможности за сезиране на Конституционния съд.

Той призова своя опонент Росен Плевнелиев да коментира дали приема и подкрепя подобно запушване на устата на институциите.