Няколко досъдебни производства са образувани във връзка с нарушение на избирателните права на гражданите и лихварска дейност в Монтана. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Вчера на територията на областта е проведена спецполицейска операция. Четири са досъдебните производства за нарушение на избирателните права, а едно е за незаконно притежаване на оръжие.

Съставени са 5 протокола за полицейско предупреждение и е регистрирана една преписка.

Служителите на реда са извършили проверки и претърсвания на 20 адреса и 3 леки автомобила, както и обиски на над 30 души.

В частен дом в Брусарци те се натъкнали на 5 образци на бюлетини за предстоящите местни избори, удостоверение за наблюдател и газов пистолет „Волтран". Жилището е обитавано от 45-годишен мъж. Той не е представил необходимото разрешително за оръжието.

В празното поле на една от бюлетините били изписани на ръка населените места в община Брусарци и изписани числа срещу тях.

Униформените претърсили и лек автомобил „Пежо Партнер" с монтанска регистрация. Той бил стопанисван и управляван от 45-годишен мъж. В дома му в Монтана били открити документи, за които се предполага, че са свързани с организирано купуване на гласове.

Подобни документи са открити и в лек автомобил „Тойота Авенсис" със софийска регистрация. Той е на 37-годишен мъж от Монтана.

В метален шкаф в дома на 45-годишна жена са открити и иззети два револвера.