Математикът Михаил Константинов очаква между 150 и 200 хиляди гласа да бъдат купени на тези избори. На въпрос в студиото на БиТиВи дали и тези избори ще бъдат купени, Константинов заяви: "Разбира се, на всички избори се купуват гласове. И тази година няма да бъде различно" и посочи горната цифра.

В момента в България не може да се въведе например образователен ценз както за кандидатите в избори, така и за гласуващите, защото това би било против европейските ценности, коментира още математикът.

От друга страна той обясни, че ако имаме един неграмотен кандидат просто не би трябвало да гласуваме за него. Михаил Константинов посочи обаче България е една от малкото страни в Европа, в която партиите не слагат кратки биографии на кандидатите си на своите страници, както това се прави в нормалните демократични страни.

Според проф. Константинов би трябвало да се направи промяна в изборното законодателство и да се въведе ограничение хора с присъди да нямат право да се кандидатират за определен период от време за държавни длъжности.

Човек може да има реална присъда, което обаче не лишава хората от възможността да се кандидатират за общински съветници или други постове, защото иначе биха се нарушили гражданските им права.  Константинов даде за пример законодателството в САЩ.

В коментар за предстоящите местни избори Михаил Константинов каза и, че според него е ясно, че големият победител ще е ГЕРБ, а БСП и ДПС ще се борят сериозно за второто място.