20 досъдебни производства за изборни нарушения към момента отчита МВР. 5 досъдебни производства са срещу конкретни лица, 15 срещу неизвестен извършител, обясни заместник-вътрешният министър Филип Гунев по време на заседанието на Изборния борд.

Стана ясно, че 5 сигнала за изборни нарушения са подадени от Асоциация „Прозрачност без граници", а 15 са подадени на горещата телефонна линия за изборни нарушения.

По думите на заместник-вътрешния министър заведените досъдебни производства до момента са съотносими и с други избори.

Близо 500 сигнала годишно се обработват, след като са подадени чрез секцията в страницата на МВР за борба с корупцията.

В тази връзка Филип Гунев съветва, който стане свидетел на неправомерни действия от страна на служителите на реда по време на вота, да го подаде по този начин.

Стана ясно, че 3300 служители на реда ще бъдат ротирани за вота. 800 служители на Гранична полиция също ще бъдат ротирани. Полицаите няма да са вътре в изборните секции. Те ще съблюдават за мирното протичане на изборния процес или пред училището или в двора на учебното заведение.

Журналисти се притесниха как, като нямат право да влизат в секциите, полицаите ще облекчават физиологичните си нужди. Филип Гунев обясни: „Предполагам, че ако се наложи, може и на първия етаж да влезе".

Бюлетините вече се разнасят до секциите и охраната им вече е в ход. Около 100 000 лева са допълнителните разходи на МВР за ротацията на полицейските служители на вота. В над 20 области на страната ще има ротация на полицаи.

Четирима души са ангажирани с телефонната линия на МВР, на която ще се приемат сигнали за нередности. По 14 000 служители ще следят за редовността на вота на 12 май, както и в деня за размисъл.

Филип Гунев направи и специално изявление във връзка с появилата се в медиите информация за партийни централи, в които постъпват сигнали за търговия с гласове. Припомняме, такова съобщение беше направено по-рано днес по време на пресконференция на БСП.

"Искам да призова политическите парти, които имат съмнения или данни за покупко-продажба на гласове, да се обърнат и да подадат тези сигнали в МВР", настоя Гунев. "Имаме цял наръч от начини, по които да бъдем сезирани и призоваваме това да не се прави през медиите", поиска още заместник-вътрешният министър.

Павлина Попова от Българското дипломатическо дружество се притесни от благотворителните акции на „Атака". Тя поиска да й се даде отговор дали раздаването на пари, хладилници и други неща от кандидат-депутатите от „Атака" не представлява купуване на гласове.

Оказа се, че заместник-вътрешният министър едва тази сутрин видял репортаж как атакисти дават в плик 200 лева благотворително на жена, която нямала пари. „Очевидно ще струва доста скъпо да се купят по този начин достатъчно гласове", изтъкна той.
Прокуратурата трябва да помисли по този въпрос дали е правомерно това, според Филип Гунев.

Според Емилия Друмева едва ли ще може да се реагира преди вота, но може да се помисли след изборите дали е редна такава благотворителност, която по думите й, „избуява" предизборно. Тя дори предлага законодателят също да регламентира този вид благотворителни каузи.