Никога не сме си поставяли срокове за приключване на разследването на атентата в Бургас.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ на въпрос до къде стигна разследването на атентата.

Разследването на един терористичен акт не е лесно упражнение. Имаме информация, която ни дава основание да имаме предположение за извършителя или групировката, заяви министър Цветанов.

По думите му обявяването на нещо конкретно, свързано с терористичен акт трябва да бъде на база безспорни доказателства.

Към настоящия момент няма такива, допълни Цветанов.

Той заяви, че Интерпол не е включен в разследването, а то е изцяло на българската страна.

По темата за избора на съдия Венета Марковска Цветанов обяви, че тя е отложила полагането си на клетва и е сезирала прокуратурата, за да бъдат проверени всички сигнали.

Ако ни бъде възложено от прокуратурата, ще продължим и ще направим проверка или ако има нещо, което е сезирано до прокуратурата към момента - тя да се произнесе в кратки срокове, каза Цветанов.

От тук нататък всичко по случая Венета Марковска е въпрос на нейно лично решение, посочи Цветанов.

Венета Марковска е зам.-председател на Върховния административен съд, заяви Цветанов, и допълни, че обемът работа и компетентността й като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия, каза Цветанов.

Помолен да коментира знаковите дела, които завършиха с оправдателни присъди - като делото срещу Николай Цоноев и делото САПАРД - Цветанов отбеляза: „Ние си задаваме много въпросителни. Как на първа инстанция Марио Николов е осъден на 12 години затвор и как на втора инстанция е оправдан, и как на същата инстанция в Германия лицата вече са си излежали присъдите?"

„За мен е необяснимо как едно дело на Марио Николов от 2006 година през 2012 г е още на втора инстанция", посочи вътрешният министър.

Той изтъкна, че през последните  три години е подобрено нивото на събирането на доказателства за всеки един процес.

По думите му промените на НПК от 2010 година са увеличи правомощията на полицейските служители и вече има 8000 дознатели, които са обучени.

На въпрос какви са очакванията му за делото Килърите, Цветанов заяви, че делото е на финалната права и се надява на обективни и справедливи присъди, които да съответстват на тежестта на извършените деяния.