При президента Росен Плевнелиев започнаха консултациите с представителите на Реформаторския блок. Пръв в сградата на президентството влезе лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Минути след това от съседната сграда - Министерство на образованието, влязоха коалиционните партньори от Реформаторския блок - председателят на ДБГ Меглена Кунева, председателят на СДС Божидар Лукарски, проф. Тодор Танев, Найден Зеленогорски, Борислав Великов от БНД и Корман Исмаилов от Национална партия свобода и достойнство (НПСД).

От протоколните кадри от началото на срещата е видно, че лидерът на ДСБ Радан Кънев не участва в общите консултации. Оказа се, че той изчаква в отделна стая да приключат консултациите на президента с доскорошните му коалиционни партньори от Реформаторския блок.

Плевнелиев няма моралното право да реди служебен кабинет, категорични от ДПС

Плевнелиев няма моралното право да реди служебен кабинет, категорични от ДПС

Мандатът му е изтекъл с президентските избори

В началото на срещата президентът Плевнелиев очерта основните теми - има ли формат за съставяне на правителство в рамките на съществуващото Народно събрание, програмно правителство на широкото съгласие или каквото и да е устойчиво решение в рамките на съществуващия парламент.

Другите въпроси, които традиционно президентът консултира с парламентарно представените политически сили, са кои са неотложните задачи, които има да реши това Народно събрание, както и какъв е приемливият вариант и дата за провеждането на извънредни предсрочни парламентарни избори.