Предлагаме РБ и ГЕРБ да се срещнем и поговорим дали има мнозинство в парламента, което би подкрепило нова изпълнителна власт. Това заяви Румен Христов, заместник-председател на СДС след заседание на Изпълнителният съвет на РБ.

Припомняме, в момента, след като президентът обяви след КСНС, че ще продължи опитите за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, а ГЕРБ и БСП са твърди, че мандат няма да приемат, остават опциите за връчване на мандат на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок. Именно това е и поводът са събиране на Изпълнителния съвет на РБ днес, тъй като ПГ на ГЕРБ отказа подкрепа на патриотите.

Нищо лошо не се е случило, имаме бюджет, успокоява Борисов
Обновена

Нищо лошо не се е случило, имаме бюджет, успокоява Борисов

Това е демокрацията, разсъждава премиерът в оставка

"На заседанието на Изпълнителния съвет на РБ обсъдихме обстановката в страната - това, което се случва около и в България. На първо място съжаляваме, че Бойко Борисов върна мандата. Смятаме, че трябваше да се продължи започнатото от него, правителството и коалицията, в която участваме и ние. Но, така или иначе това се случи", каза Христов.

Той обясни, РБ нямат никакво решение, защото не са в хипотеза на връчен мандат. Относно заявеното от Борисов, че иска първо да чуе какво предлагат от РБ, Христов заяви, че предлагат следващата седмица в удобно време за РБ и ГЕРБ да се срещнат и поговорят.

"Нямаме окончателно решение. Всичко предстои. Не говорим за правителства, говорим за мнозинство в парламента, дали има такова, дали ще се стигне до намиране на мнозинство за подкрепа на изпълнителна власт, ще видим. Не сме в хипотеза на връчен мандат, за да коментираме още. Ще имаме още заседания на РБ", посочи Румен Христов.

Депутати от РБ готови да ходят на избори пак

Депутати от РБ готови да ходят на избори пак

Според Димитър Делчев мандатът трябва да бъде върнат

Запитан дали РБ ще иска подкрепа от ГЕРБ, за да вземе мандата, Христов заяви - "Не, ние ще разговаряме, за да видим дали би могло да се постигне мнозинство."

"Но, не сме в хипотеза на връчен мандат, за да коментираме. Ако това стане, ще мислим", коментира още той, допълвайки, че няма единно и категорично становище в РБ относно мандата, но нямало и категорични, крайни позиции.

"Другата седмица отново ще имаме заседание на Изпълнителния съвет", каза още заместник-председателят на СДС.

Николай Ненчев в качеството си на председател на БЗНС коментира, че са загрижени за съдбата на държавата. "Мисля, че държавата влиза в безпрецедентна криза и съм длъжен да го заявя. Нова безпрецедентна политическа, икономическа криза, застрашени са националните интереси на държавата", допълни още Ненчев.

На въпрос дали ще се опитат да направят правителство Ненчев отговори: "Всички заедно трябва да проявим необходимия разум. Действително България е в много тежка ситуация, обградени сме с безпрецедентни кризи - те имат своето значение за България. Безпокоя се за всичко онова, което има да се случва с бежанците, с опазването на границите, с обществения ред и всичко останало. Обикновено в тези случаи нещата не се развиват по сценария, който очакваме".