Още в началото на днешния закрит пленум на БСП към медиите потече информация кои са водачите на листите на левицата за вота на 12 май.

Сериозни дискусии предизвика вестта, че водач на листата в Плевен няма да е Румен Петков, а Стефан Данаилов.

От самия Плевен, както и лично Румен Петков са поканили Стефан Данаилов да води листата, стана ясно от коментара на бившия културен министър пред медиите след пленума.

Ексвътрешният министър в кабинета на тройната коалиция, по думите на Ламбо, ще вземе дейно участие в кампанията. Иначе Петков си е направил отвод и изобщо няма да участва в листите.
90% от кабинета на тройната коалиция няма да е в листите.

Днес официално Петков е съобщил на съпартийците си, че не иска да е в листите, но преди 5 дни поканил Ламбо да оглави листата в родния му Плевен.

Плевен не ми е непознат, коментира Ламбо, като заяви още, че очаква интересни хора в листата в Плевен.
Амбициите ни за Плевен не са малки, сподели известният наш актьор.

По думите му в национален мащаб амбициите на БСП са да имат по-добър резултат от ГЕРБ.

Стана ясно, че на днешния пленум е имало и доста спорове, но Данаилов не разкри подробности.

Своето решение съм го взел съвършено самосъзнателно, много се радвам, че Стефан Данаилов ще води листата в Плевен, коментира по-късно и Румен Петков на излизане от Позитано 20.

Не смятам, че решения трябва да се вземат под натиска на улицата, изтъкна той в отговор на въпрос дали под натиск се е отказал от участие в листата.
Петков подчерта, че само левицата е решила да се обновява под натиска на улицата и за пример даде Иван Костов, който не обновява листите ти. Според социалиста не е редно една партия да се влияе от външен натиск.

Петков бе категоричен, че днес трябва да се сложи край на темата за обновление в БСП и столетницата да вложи целият си ресурс в печелене на изборите.

Попитан с какво ще се занимава след изборите, той отговори: „Със себе си, малко ли е".

Според него сега левицата трябва да обясни какво е направила в периода 2005-2009 и какво не са успели ГЕРБ да постигнат в периода 2009-2013.

Ето имената:

Пловдив, Плевен - Стефан Данаилов
25 МИР в София, Стара Загора - Сергей Станишев
Варна - Пламен Орешарски
Бургас - Димчо Михалевски
Видин - Михаил Миков
Сливен - Валери Жаблянов
Ямбол - Атанас Мерджанов
Шумен - Димитър Дъбов
Кюстендил - Мая Манолова
Перник - Ангел Найденов
Силистра - Антон Кутев
Ловеч - Емил Райнов
Пловдив област - Светла Бъчварова
Хасково - Драгомир Стойнев
Благоевград - Емил Костадинов
Смолян - Дора Янкова
Добрич - Явор Гечев
24-ти МИР в София - Петър Курумбашев
Монтана - Младен Червеняков
Пазарджик - Илияна Йотова
Враца и Русе - Янаки Стоилов
Велико Търново - Марияна Бояджиева
София област - Корнелия Нинова
Търговище - Георги Божинов
Кърджали - Милко Багдасаров
23 МИР София - общинарят Жельо Бойчев
Габрово - Йордан Стойков
Разград - Татяна Буруджиева

Според лидера на БСП дискусията за листите била конструктивна. 49 % от хората, 69% от пенсионерите и 52 % от децата в България са застрашени от бедност, заяви Сергей Станишев на пресконференцията след пленума, позовавайки се на днешните данни на ЕК.

Лидерът на столетницата благодари за успешната работа с коалиционните партньори на червените.

50:50, по думите му, е съотношението между нови лица и стари лица в листите. Ние не сме партия на калинките, подчерта той и обясни, че левицата винаги е държала на приемственост и опит.

Сергей Станишев обясни още, че всички депутати на ГЕРБ в 41 НС били нови лица и това се оказало неудачно. Държим нашите лица да бъдат хора с позиции, хора с доказани имена, заяви лидерът на БСП.

25% от водачите са жени, изтъкна той и коментира, че би искал повече жени да са водачи, но все пак е важен и опита.

Лидерът на социалистите отрече в партията да има чистки. Целта на левицата сега е да не се допусне втори мандат на ГЕРБ.

Станишев подчерта, че левицата ще разчита на опита на тези, които ще останат извън листите. Той коментира, че вече трети мандат води листата в 25 МИР. Ако господин Борисов е решил, добре е дошъл, така той коментира слуховете, че експремиерът също ще води партийната листа в 25 МИР.

По отношение на това, че Станишев ще води партийната листа в Стара Загора, където засега водач на ГЕРБ се очертава Цветан Цветанов, лидерът на столетницата посочи, че много трябва да се направи за града. ГЕРБ дебне в засада и гледа какво ще направи БСП, смята Сергей Станишев.

Стана ясно, че Драгомир Стойнев е препратен в Хасково, за да пребори Делян Добрев, който явно ще води листата на ГЕРБ в родния град на бившия икономически министър.

Стана ясно още, че лично лидерът на БСП е помолил Румен Овчаров в откровен разговор да не е в листите, въпреки че е имал номинации. В замяна червеният лидер смята да го покани в предизборния щаб на левицата.

Соцлидерът е доволен, че прокуратурата е повдигнала обвинение на Мирослав Найденов и припомни, че тези сигнали са от есента на 2010. Господин Цветанов, господин Борисов трябва да отговорят днес, тези сигнали потискани ли са от тях, настоя Станишев. Червените искат ясен отговор имало ли е политически чадър над бившия земеделски министър.

Попитана дали няма да й липсва Искра Фидосова в 42 НС - тъй като според някои информации тя няма да е водач на листа - С, Мая Манолова изтъкна: „Битката в правна комисия вече ми липсва, но ще е за добро".