След осем часа заседание и две оставки – на правосъдния министър Иванов и шефа на транспортната комисия – реформаторът Гроздан Караджов, промените в Конституцията бяха приети на второ четене.

Припомняме, с гласуваните промени парламентът раздели Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегиисъдийска и прокурорска. Гласуването на състава на двете колегии обаче стана повод правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставката си от парламентарната трибуна. По-късно тя бе приета от премиера Борисов.

Народните представители окончателно решиха съдийската колегия да има 14 членове, а прокурорската – 11. В съдийската влизат председател на ВКС, председател на ВАС, шестима членове от Общото събрание на съдиите и шестима членове от Народното събрание.

Мнозинството не подкрепи желанието на реформаторите съдийската колегия да бъде намалена на 13 члена, като избраните от парламента да са пет, вместо шест.

В прокурорската пък влизат главен прокурор, петима от Общото събрание на прокурорите и следователите и петима от Народното събрание.

По време на обсъжданията за промените в Конституцията депутатите сблъскаха позиции още на първия съществен текст. След процедурни хватки обаче бе решено, че парламентът ще има право да изисква от главния прокурор и допълните доклади и отчети.

С изненадващата подкрепа на ДПС парламентът реши да махне от Конституцията темата за тайния и явния вот във ВСС, като самият съдебен закон ще дава право на съвета да определя вида на гласуването си.

Проектът за промените бе внесен от председателя на парламента Цецка Цачева и група народни представители.