Неучастието на Синьо единство в Реформаторския блок е загуба, но участието ни в коалиция не е опция. Това заяви председателят на „Синьо единство" Христо Панчугов на пресконференция в столицата.

Той гарантира, че партията му ще се яви на избори, независимо дали ще бъде член на Реформаторския блок или не. По думите му за втори път на „Синьо единство" се случва да бъдат извадени от място, на което принадлежат поради израз на различно мнение.

Панчугов обясни, че има едно единствено фундаментално различие с партиите от РБ и това е квотният принцип. Според него още от създаването на идеята за подобен блок се е говорело за равнопоставеност, а не за коалиция.

Зам.-председателят на партията Маргарита Бойчева пък поиска да знае с какво квотната схема на РБ е по-различна от схемата 3-5-8 на Тройната коалиция и от всяка друга коалиция за последните години.
Според Синьо единство това е принцип, който през годините се е доказал като неефективен и дори отвращава избирателите.

Панчугов заяви, че най-големият проблем на РБ е нежеланието на партиите да изгорят всички мостове, които водят към отстъпление от блока. „За да променим България, трябваше да променим себе си, да се откажем от всички порочни практики на разделяне", подчерта той.

"Синьо единство" все пак намери своята вина за настъпилия конфликт и тя е че са подвели останалите партии, че могат да се подадат на натиск.

Стана ясно, че в събота предстои заседание на ръководния орган на Синьо единство, на което ще се обсъжда бъдещето на партията в или извън РБ.

Оказа се, че Синьо единство е дало мандат на Христо Панчугов, Маргарита Бойчева и главния секретар на партията Димитър Иванов за участие в преговори с РБ, но при стриктни условия.

Исканията на партията са РБ да бъде траен, единен политически субект, които да прерасне в партия с ротационен принцип на председателство.
Синьо единство настояват всички общи начинания на РБ да бъдат вземани на принципите на консенсус, равнопоставеност, доверие и ясни правила и критерии за функциониране на управленските органи.

Припомняме, утре предстои реформаторите да подпишат коалиционното споразумение.