НС избра без дискусии, без дебати и без въпроси към кандидатите своите представители в Конституционния съд.
Това са настоящият зам.-председател на парламента Анастас Анастасов и зам.шефката на Върховния административен съд Венета Марковска.

Анастас Анастасов - кандидатура на ГЕРБ, събра „за" 122 гласа, 1 против и 8 въздържал се.
Венета Петрова Петрова - Марковска - „за" 127, „против" 13, 13 „въздържал се". Тя бе издигната от независимия депутат Дарин Матов, който обаче е декларирал принадлежност към ГЕРБ.

Брюксел ни порица за избора на конституционни съдии
Още...

Извън КС остана кандидатурата на сините Екатерина Михайлова. От 100 участвали във вота за нейната кандидатура, „за" бяха 41, 59 „въздържал се". Кандидатурата й не бе приета, заради липса на кворум от 64 депутати "За", за да е успешен избора.
Сините напуснаха пленарна зала.
Татяна Върбанова също не събра необходимите гласове - от 147 гласували, „за" бяха 57, 21 против, 69 въздържал се.

И днес съдия Венета Марковска бе подложена на журналистически "обстрел" заради скандалите около нея.

Сигнал срещу Венета Марковска като кандидат за съдия в Конституционния съд разбуни НС преди дни. Това бе тема номер 1 и днес след избора й за член на КС.

Плевнелиев назначи Б. Велчев за член на КС
Още...

Сигналът срещу мен бе анонимен, каза в кулоарите на НС съдия Марковска. Фактите в сигнала не са верни, поясни тя. Сигналът е подписан с името Георги Тонев Колев и почти изцяло се базира на журналистическо разследване в медиите "Капитал" и "Медиапул" от 2010, в които се твърди, че през януари 2010 съдия Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, позволили си да спрат за проверка мъжа, с когото тя съжителства и който бил видимо пиян.

Двете медии изтъкват серия от дарения и много изгодни покупки на недвижими имоти, реализирани от въпросния приятел на Марковска Георги Георгиев, както и от нейни роднини, припомня "Правен свят". В сигнала се съдържат и намеци за "доверения адвокат" на съдия Марковска Румен Еленски и др.

В края на сигнала се предлага на депутатите да зададат на Марковска няколко въпроса, сред които например какъв е бил поводът за срещата й с двамата заместник-министри на МВР на 29 януари 2010 г., какво отношение има съдия Марковска към множеството дарения, които Георгиев необяснимо получава, както и за естеството на крайно изгодните сделки, сключени от него, включително и покупката на 1205 кв. м. в Ахтопол срещу 13 лв. за кв. м. при свободно договаряне с кмета Петко Арнаудов и др.

Съдия Марковска обясни, че не може да знае какви имоти има Георги Георгиев. Няма от къде да зная, поясни тя. Марковска каза още, че никога не е живяла с Георгиев.
В момента Георгиев и синът на Марковска нямали отношения, преди години, тя призна, двамата са имали обща фирма, чиято дейност отдавна е прекратена.

От думите й стана ясно, че никога не е разговаряла и със заместниците на вътрешния министър Цветан Цветанов за пиянския скандал.

Румен Еленски познава от Плевен, където тя е била съдия, а той прокурор. Винаги съм спазвала закона, категорична бе Венета Марковска. Винаги спазвам закона в работата си, допълни тя.

Марковска обеща и като конституционен съдия да спазва закона и Конституцията без политическо влияние отвън. Съдийката е убедена, че не е избрана заради политическа договорка, защото нямало от къде да дойде тази договорка. Никога не съм имала никакви срещи с някой от управляващите, изтъкна тя.

Няма никаква договорка, престанете да търсите под вола теле, коментира и независимият депутат Дарин Матов. На въпрос дали има размяна на услуги с управляващите във връзка с данък депозит депутатът отговори, че не знае дали законът е минал с неговия глас. В Комисията по финанси и бюджет гласувах "въздържал се", припомни Дарин Матов и подчерта, че е против този данък.

Анастас Анастасов благодари на колегите си, които подкрепили кандидатурата му в пленарна зала. Това е изключително важно събитие в моя живот, подчертатой. Оттук нататък се надявам да бъда още по-полезен за държавата и обществото, допълни Анастасов. Той благодари и на медиите, с които досега е работил. Обещавам, че няма да се скрия от вас и винаги, когато има нужда и винаги, когато имате въпроси към мен, ще отговарям с удоволствие, заяви той.

Екатерина Михайлова не пожела да коментира случилото се в пленарна зала. Вместо нея, своята оценка даде колегата й Веселин Методиев. Непочтено и лошо за България е това меко казано отвратително договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС, заяви той. Методиев изтъкна, че една оспорена в обществото кандидатура като тази на Марковска, е получила най-голяма подкрепа от НС.

Според синия депутат червените са пожертвали своя кандидат заради договорката с ГЕРБ за Марковска. Доказателсвто за договорката, според него е фактът, че във вота за Анастас Анастасов не са участвали от ДПС. Повече депутати на БСП пък глаусвали за Марковска, отколкото за депутата от ГЕРБ. По думите му досега КС бил на Първанов, а сега на коалицията между управляващи и опозицията от ДПС и БСП.

Лаконични в коментарите си бяха социалистите за избора на членове на КС. Мая Манолова изтъкна, че червените излъчили Татяна Върбановя, която според нея е кандидатът с най-добра професионална подготовка с безукорни нравствени качества. Върбанова, по думите на Мая Манолова, е човек с авторитет в магистратските среди. ГЕРБ избраха своите две кандидатури, категорична е социалистката. Червената депутатка не можа да отговори защо социалистите са гласували "За" и за кандидатурите на ГЕРБ.