Само за 2 часа и половина италианска парламентарна делегация разбра какво ще правим по пътя към Шенген.

Това стана ясно след срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с делегация на Комисията за контрол върху осъществяване на споразумението от Шенген, за наблюдение на дейността на Европол и за контрол и надзор в областта на имиграцията на двете камари на италианския парламент, водена от председателя на комисията Маргерита Бонивер.

"Пристигнахме на аерогарата преди 2 часа и половина, но вече наистина сме уверени и можем да кажем, че успяхме да си създадем реална представа за това как България ще действа в следващите няколко месеца относно присъединяването й в Шенген", подчерта тя.

От страна на Италия никога не е имало никакви възражения в тази връзка, а и Италия отмени частичните ограничения в режима на прием на български работници, допълни Маргерита Бонивер. Тя посочи също така, че още веднъж ще заяви пред италианския парламент след визитата й в България за огромните стъпки, предприети от страната ни за Шенген.

Маргерита Бонивер заяви категорично, че присъединяването ни към Шенген трябва да стане факт. Тя благодари за топлото посрещане на италианската делегация от българска страна.

"Поздравявам ви с добре дошли в България, това е посещение на приятели", заяви заместник-председателят на НС Анастас Анастасов. Той благодари за последователната политика на Италия по отношение на страната ни както при присъединяването ни към ЕС, така и за Шенген. Високо оценяваме вашата политика, изтъкна той.

Анастасов посочи, че страната ни е изпълнила всички критерии за шенгенското пространство. Той отбеляза, че в рамките на двудневното си посещение италианската делегация ще се убеди, че страната ни изцяло е готова да стане пълноправен член на Шенген.

"България си е написала домашното", категоричен бе заместник-председателят на българския парламент.