Хиляди българи бяха лишени от право на глас в Цариброд и Босилеград, след като Сърбия отказа да разкрие изборни секции в двете общини. За проблема алармира Демократичният съюз на българите в Сърбия.

Оттам поясниха, че живеещите там българи са изпълнили всички законови изисквания за разкриването на секциите. Оказа се, че секция няма да има и в българското консулство в Ниш. Така българите в Западните покрайнини на практика остават без възможност за гласуване.

От Демократичния съюз на българите настояват българските власти да помогнат на хората с българско гражданство в пограничните общини да гласуват по адресната си регистрация в България.

В тази връзка от ВМРО настояват за спешни действия от страна на българското Министерство на външните работи. Ако министерството не успее да постигне разкриване на секции в Цариброд и Босилеград, от движението предлагат изборни секции да бъдат разкрити на самите гранични пунктове в близост до Цариброд и Босилеград, както и в консулството ни в Ниш. По този начин поне правото си на глас ще могат да упражнят поне част от българите, живеещи в тези райони.

Политиката на всички сръбски правителства до този момент е недобронамерена спрямо българската общност в Западните покрайнини. Въпреки това, наскоро българското правителство отново декларира „безрезервна подкрепа" за членство на Сърбия в Европейския съюз, коментират още о ВМРО.