ГЕРБ не трябва да има водеща роля в изпълнителната власт в правителство, съставено с мандата на Реформаторския блок (РБ). Това заяви финансовият министър в оставка Владислав Горанов в ефира на Би Ти Ви.

Днес продължават интензивните консултации за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок.

Горанов бе категоричен, че едно е сигурно, а то е, че в този бъдещ кабинет - премиерът няма да се казва Бойко Борисов и финансовият министър няма да е Владислав Горанов. Според Горанов има различни тези и в отделните партии, които досега подкрепяха правителство. Едната от тях е, че сегашният парламент има да свърши няколко важни неща, сред които промяна на изборните правила, темата с мигрантите и необходимостта от правителство, което да се осъществява непрекъснат контрол.

Преговорите за правителство – близо до успех, договорени са 10 приоритета

Преговорите за правителство – близо до успех, договорени са 10 приоритета

С хоризонт от 18 месеца...

Владислав Горанов бе категоричен, че ако трябва да говорим за политики, от акта на оставка, ГЕРБ не трябва да има водеща роля в изпълнителната власт. Според него при тези консултации премиерът в оставка Бойко Борисов вече нямало да настоява министрите да не са от ГЕРБ. Той посочи, че по отношение на финансовото министерство има някои идеи, които са свързани с негови заместници, които да продължат експертната работата.

Горанов отчете, че в ГЕРБ могат да се разделят наполовина - една част от колегите, които смятат, че трябва да се продължи работата на това Народно събрание.

Владислав Горанов бе категоричен, че с мандат на РБ от ГЕРБ няма да им редят кабинет. "Нека колегите от РБ да преценят. За мен не е добре лидер на някои от политическите сили, участващи в РБ, да е премиер", коментира още той. Относно лансираната теза, че лидерът на СДС Божидар Лукарски може да стане премиер, Горанов заяви, че той умен мъж, добър юрист, но не може да прецени как ще му се получи координацията между отделни политики, тъй като безспорно водеща роля има премиерът.

Относно ролята на ГЕРБ, Горанов бе категоричен, че консултации ще има, защото няма как от ГЕРБ да им подарят 84 гласа и да ги подкрепят безусловно.