СДС иска оставката на председателя на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Кемал Еюп.

„В момента в България няма Комисия за защита то дискриминация". Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров на брифинг в Народното събрание. По думите му Еюп и останалите членове на комисията, избрани от парламента, са с изтекъл мандат. Това поставя под съмнение законността, легитимността на всички техни актове, подчерта Димитров.

На 13 април 2011 година е изтекъл мандатът на членовете на КЗД, смята синият лидер. "Те една година работят извън правилата, извън мандата", недоволен е той. Според решение на Конституциоанния съд от 2006 г. подобни органи с изтекъл мандат не могат да вземат решения.

„Това е все едно бивш народен представител да дойде днес, да влезе в парламента и да почне да гласува", обясни Мартин Димитров. Ако Кемал Еюп действа извън правилата, извън мандата, не трябва ли да върне възнагражденията, които е получил, след края на този мандат, попита той.

Питаме премиера Борисов има ли сделка между него и БСП, Кемал Еюп и останалите представители на тройната коалиция да продължат да работят извън мандата, извън правилата, това сделка ли е, кой им дава право да работят извън края
на техния мандат, коментира още синият лидер.

Сините искат Народното събрание да избере нова легитимна КЗД. Според Мартин Димитров нагло е един човек, който е нелегитимен да отказва информация за бонусите, които е давал в КЗД.
„Не стига, че мандатът му е свършил, не стига, че той действа вече извън закона, не стига всичко това, но и отказва информация и разпределя бонуси", възмути се още Мартин Димитров. Сините ще продължат да настояват за информация за раздадените бонуси в КЗД през 2011 г.