Надежда Михайлова Не е нужно да си политик, за да дадеш оценката, че всички обещания на сегашния премиер от преди две години са лъжа. В това са убедени дори и хората, които са гласували за него. Внимателно съм изчела обещанията на Симеон Сакскобургготски и не видях нито едно, което да се е случило. Това заяви пред “Дарик радио” лидерът на СДС Надежда Михайлова и обобщи, че е трудно да говори за нещо, което не се е състояло.

Преди две години: СДС приветства решението на Симеон Втори да участва в изборите

Не видях нито едно обещание от изявлението му на 6 април 2001 г., което да се е случило - няма бързо и несимволично увеличаване на доходите, няма нито нов морал, няма определено и всички онези неща, които се казаха за корекция на грешките, по-висока отговорност на депутати и членове на неговото правителство. Нашата оценка на половината мандат е в това да бъдат посочени грешките, каза Михайлова. Тя коментира, че изпълнителната власт има вина за противопоставяне на институциите в борбата с престъпността.

В отговор на въпрос дали изобщо СДС се готви за предсрочни избори, тъй като иска засега само оставката на министъра на икономиката Николай Василев, Надежда Михайлова потвърди, че СДС се готви за парламентарни избори. По думите й двете злополучни години от управлението подготвят идването на БСП на власт, тъй като, ако обществото бъде обезверено в реформите, “то може да се откаже от реформите изобщо и да даде вота си за социалистите, които тия дни отново дадоха сигнали за поставяне под въпрос на твърди приоритети като членството в НАТО”, коментира Надежда Михайлова. Ако бъде злепоставена идеята за провеждане на реформи в България, съвсем естествено е обществото да се люшне към другата крайност - управлението на БСП, каза тя.

“Правителството е под критичния минимум на обществено доверие”, заяви Надежда Михайлова. Тя посочи обаче, че СДС ще даде гласа си заедно с мнозинството по въпроси от национален интерес, както направи за позицията по отношение на Ирак.

Нашата цел е чрез местния вот да дадем ясен сигнал, че СДС наистина е алтернатива на сегашното правителство, каза Михайлова. СДС се готви и за парламентарни избори, но кога ще се състоят тези избори зависи от политическата и икономическата обстановка в страната. СДС няма намерение да спасява хора, които са излъгали доверието на хората, а като се коментира даване на глас в посока в защита на националните интереси - това е нещо съвсем различно и ние го демонстрирахме по отношение идеята за съдебна реформа и по отношение на приоритети на България в контекста на кризата в Ирак и НАТО, посочи синият лидер.

Сделката за “Булгартабак” ще стане христоматиен случай за това как държавата се опитва да защити интересите на група хора, заяви лидерът на СДС. Сделката е най-типичният случай как държавата се опитва чрез корупционни механизми да защити интересите на определени групи хора. В сделки не бива да се допускат хора, които застрашават националния интерес или за които държавата има определени резерви; но не бива да бъде въвлечен чуждестранен инвеститор. По нейните думи, задкулисно и по безобразен начин в тези “нечисти игри” е била въвлечена “Дойче банк” и е била употребена по един непочтен начин, което по същество злепоставя България пред чуждестранните инвеститори, както и изобщо идеята за приватизация.

След очевидния провал на сделката за “Булгартабак” правителството трябва да демонстрира по-малко нахалство, заяви Надежда Михайлова.

На въпрос кой ще бъде кандидат за кмет на София, лидерът на СДС заяви: Аз лично имам представа, опитвам се да пресъздам образа и същевременно да предпазя човека, който ще бъде облечен с доверието на СДС, от инсинуации и атаки. В края на този месец ще бъде съобщено и името. Имам представа кой ще бъде предложен от СДС за кмет на София, но името му ще стане известно вероятно в края на месеца, когато премине през съответните процедури.