И тази година повечето българи не са доволни от прозрачността на предизборните кампании.

Това сочи изследването на „Прозрачност без граници", проведено на 7 и 8 май в представителна извадка от 1000 души над 18 години.

40 % от запитаните смятат, че финансирането на кампаниите не е било съпроводено от достатъчно информация за гражданите, 40,8 % не могат да преценят, а едва 10,6% се смятат за добре информирани.

Според проучването българските граждани не могат да си съставят ясна оценка за дейността на институциите. Впечатление прави, че над 50% от респондентите смятат, че купуването на гласове е най-доминиращият проблем на предизборната кампания.

В проценти - между 10 и 20, следват неадекватните реакции по сигнали за купуване на гласове и липсата на достатъчно дебати между политическите формации.
Значително е нараснал делът на тези проблеми в сравнение със статистиките от местните и президентски избори през 2011г., а за сметка на това с 10% е нараснал броят на хората, които смятат, че не е имало нередности в подготовката на изборите.

Въпреки това, се наблюдава драстично нарастване в процента на гражданите, които се оплакват от опитите на бизнеса и работодателите да оказват влияние върху вота на служителите.
Според проучването на „Прозрачност без граници", подобни опити за контролиран вот има предимно при служителите в администрацията, както и при хората с месечен доход под 100 лв.

Близо 96 % от българите не са склонни да подадат сигнал за нарушение на избирателните си права, тъй като до момента не са попадали в такава ситуация. Изследването сочи, че хората между 18 и 30 годишна възраст, предимно с висше образование, са по-склонни да търсят гражданските си права и да сезират институциите.
Според експертите от „Прозрачност без граници", негативните оценки за институциите, свързани с изборния процес, принадлежат предимно на хората между 41 и 50 години, които са най-активното население на страната, но и са най-скептични и слабо гласуващи.

От организацията са категорични, че родните партии тенденциозно не желаят висока избирателна активност, тъй като имат изгода в неделя да гласуват само твърдите партийни ядра и хората с контролиран вот.

Повечето българи все още се колебаят за кого да гласуват, смятат независимите наблюдатели. По-висока степен на негативни оценки за предстоящите избори се наблюдават в големите областни градове. От друга страна пенсионерите и хората, извършващи тежък физически труд са по-склонни да дават положителни оценки за работата на институциите.

Експертите от прозрачност без граници съобщиха, че всички сигнали за нарушения на предизборния процес, които са постъпили на горещата им линия вече са предадени на съответните органи, като 6 сигнала вече са стигнали до МВР и прокуратурата на Република България.

От организацията не пропуснаха да припомнят, че в неделя в страната ще има 263 наблюдатели, чиято цел ще бъде да сигнализират веднага за всички нарушения в изборния ден, които незабавно ще бъдат публикувани онлайн, за по-висока информираност на населението.

Специалистите на „Прозрачност без граници" обещаха, в рамките на месец след края на изборите, да проведат още едно социологическо изследване, с което да установят как гражданите са оценили протичането на вота.