Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас, каква е неговата народност и от къде е дошъл. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с Джон Бренън - съветник на американския президент Барак Обама по въпросите, свързани с националната сигурност и борбата с тероризма.

Министър-председателят използва брифинга, за да отправи и едно предупреждение: „Имайте търпение, да не се окаже, не че България не е надеждна граница за Шенген, а че шенгенското пространство не е надеждна граница за България и че той е дошъл от там".

Бургаската бомба взривена дистанционно?

Още...

На въпрос дали се знае от къде е влязъл терористът премиерът заяви: „След като не знаем категорично самоличността, а знаем кога е пристигнал, предполагаемият полет от къде е, може да се окаже, че е страна от Шенген", заяви той, като направи уговорката, че това е версията, по която се работи.

Борисов обясни, че е помолил колегите си да бъдат резервирани в изказванията във връзка с разследването и да не се изпускат думи. Той призова българското общество да е по-търпеливо, защото по случая работят най-добрите специалисти в тази сфера.

Премиерът не пропусна да отбележи, че имаме прекрасни отношения с арабския свят и Израел. По думите му България е малка страна със смесено население, с добри приходи от туризъм и са нас е изключително важно да бъдем спокойна страна.

„Колкото по-малко българите говорим, толкова по-здравословно е за нас. Не можем да си позволим да посочваме с пръст", заяви министър-председателят, като поясни, че от българските служби не е излизала информация, че атентаторът е свързан с „Хизбула" или Иран.

По думите му тази вражда (между Израел и Иран) е много отдавна: „Ние в нея няма да се месим. Много сме уязвими и отвсякъде може да се влезе в България, като гост или турист. Нашите служби нямат милиардите, които имат другите и ние не бихме искали да харчим толкова пари, за да предотвратяваме подобни атентати".

Премиерът за пореден път обясни, че атентатът в Бургас е нямало как да бъде спрян по начина, по който е извършен: „Дори и да има сто души охрана на групата, на него са му трябвали 4-5 крачки, за да се приближи до тях. Ако сега някой влезе тук, никой няма да може да реагира, а камо ли там, където всичко по джапанки".

От думите на премиера стана ясно, че атентаторът е имал съучастник или съучастници, тъй като той, обяснявайки факти около терориста, говореше в множествено число. „Те са дошли месец преди това, сменяли са места и коли, на камерите са засичани по отделно. Това са изключително опитни хора, които са спазвали изключителна конспиративност".

От своя страна Джон Бренън благодари на „своя добър приятел" Бойко Борисов за отличното сътрудничество на българските и американските служби в борбата с тероризма. По думите му взаимоотношенията между двете страни в момента са най-силни от всякога.

Бренън обеща, че сътрудничеството ще продължи и занапред и по отношение на борбата с организираната престъпност, наркотрафика и киберпрестъпленията. „Ще подкрепим България в реформите в съдебната система и предстоящите важни събития там", обеща съветникът на Обама.

Той връчи на Борисов писмо от американския президент, в което Обама осъжда „варварския акт" от 18 юли. В писмото се подчертава още, че България е доказала, че е всеотдаен партньор в борбата с тероризма.
Страната ни получава похвали и за действията по осигуряване на енергийната независимост, не само на България, но и на Европа.

В заключение Джон Бренън призова българските служби да установят наличните данни около атентата и след това да ги информират за окончателните резултати. Той подчерта, че от момента на инцидента българските власти работят много щателно и те имат водеща роля.