В страната има такъв страх и политически репресии, каквито никога не е имало, коментира минути след първите резултати от вота кандидатът за вицепрезидент на БСП Стефан Данаилов.

Той беше убеден, че социалистите са способни да стопят разликата с кандидата на ГЕРБ на балотажа следващата неделя. Сигурен съм, че няма да са 15%, изтъкна бившият културен министър.

Той благодари на всички българи, които не са се уплашили, мислят демократично и са дали гласа си за кандидат-президентската двойка на БСП. Бившият културен министър сподели, че това му дава надежда, че проектът му ще се сбъдне - БСП да бъдат на първо гласуване втори, а на второ - първи.

Данаилов каза, че е хубаво да има някой, който „да държи под око тази власт, защото виждате какво се случва". Той посочи, че по време на обиколките си в страната е видял наплашени хора. Не всичко е чудесно и розово", заяви още Данаилов и прогнозира, че следващата седмица предстои протестният вот на българите.

Стефан Данаилов подчерта, че до балотажа ще търси подкрепата на всички, които искат истинска демокрация, без значение от тяхното вероизповедание и етническа принадлежност. Това е една генерална репетиция към това, което предстои, изтъкна още той.

Не припознавам ГЕРБ като дясна партия и ще се обърна към  десните, истинските десните, защото там са хора интелигенти, които са мечтали и са се борили за свобода, допълни той. От думите му стана ясно, че социалистите ще търсят подкрепата и на избирателите на Меглена Кунева, които са предимно от малкия и средния бизнес.

Истината е, че много хора бяха смутени от трите бюлетини. От тази гледна точка те са предпочели да се съсредоточат върху местните избори, а не президентските, коментира вота той.

Данаилов припомни още, че когато се е гласувал изборният закон, Коалиция за България  е настоявала вотът да се проведе в края на месеца. Тогава, по думите му хората ще са приключили със събирането на реколтата и зимнината и ще могат да се съсредоточат над вота.

Стефан Данаилов не можа да отговори на въпроса дали БСП ще оспорва изборните резултати, изтъквайки, че това е политическо решение.

Кандидатът за вицепрезидент каза, че на места социолозите са надули резултатите от проучванията си преди изборите, но по думите му „и те трябва да си изкарват хляба". „Много ви моля, разсейте тази мисъл, която се появи, че ще се откажа, ако БСП спечелят изборите. Няма такова нещо", категорично заяви Стефан Данаилов.

Мачкане на хора, контролиран вот, кампания, която вече продължава две години. С тези думи лидерът на БСП  Сергей Станишев коментира първите резултати от вота.

Въпреки това много хора вече не се страхуват да излязат и да кажат - това вече не се трае, на това трябва да се сложи край. Огромна част от българите излязоха и гласуваха срещу ГЕРБ, допълни той. Сценарият на ГЕРБ , че са непобедими, че ще имат огромна победа, не се сбъдна, подчерта бившият премиер.

Той беше категоричен, че БСП се е очертала като основната алтернатива на ГЕРБ. Започнахме най-късно и качихме най-много, изтъкна той и припомни, че в сравнение с 2009 г. БСП е качила с около 30-40% реална подкрепа от българските избиратели. Станишев беше категоричен, че балотажът в неделя ще е между едноличната власт на ГЕРБ и свободния избор.