Честит първи сняг. Това бяха единствените думи на министър-председателя в оставка Бойко Борисов преди началото на Консултативния съвет за национална сигурност.

Преди това Борисов беше в "София тех парк", където беше включен в програмата по откриването на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм, организиран от Министерството на туризма съвместно със Световната организация по туризъм. Заради зимната обстановка обаче церемонията по откриването се забави и Борисов беше принуден да се отправи към "Дондуков 2".

Пред журналисти преди началото на КСНС говори един ствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той призова ГЕРБ и БСП да са разумни. Според него прибързано двете формации хвърлили в нощта след втория тур емоционалните си послания.

Волен Сидеров иска от ГЕРБ и БСП по-малко сътресения следващата година. По думите му иначе за патриотите било изгодно да има предсрочни избори.

"Обстановката наистина е много опасна, Ердоган ни се заканва", притеснен е националистът. Харманли може да бъде детска градина в сравнение с една верижна реакция от подобни събития, направлявани отвън, каза още лидерът на Атака. В период на безвластие може да се запали България, притеснен е той.

При президента се събраха представители на политическите партии в парламента, парламентарния председател Цецка Цачева, както и министрите в оставка Николай Ненчев, Меглена Кунева, Даниел Митов и др.

Темата е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

Готовност да приемат мандата за съставяне на правителство изразиха единствено "Обединените патриоти", които имат 33-ма народни представители в парламента.

Категоричен отказ да приемат мандата изразиха от ГЕРБ, БСП и ДПС. Реформаторският блок изтъкнаха, че това би било възможно само при подкрепа от ГЕРБ. От ПГ "Български демократичен център - Народен съюз" настояха за програмно или експертно правителство. АБВ настояха за бърз курс към служебно правителство.

Да вземе участие в него бе поканен и избраният за президент Румен Радев, но той отказа присъствие с мотива, че не може да присъства на такава среща преди встъпването си в длъжност.