Не подценявайте интелекта на сънародниците ни, призовава Симеон Сакскобургготски политиците в навечерието на предизборната кампания.

В коментар, публикуван на сайта си, експремиерът подчертава, че избирателите все по-рядко ще се интересуват от коя политическа сила е кандидатът, а много повече от това какво реално е свършил или може да направи за тяхното населено място, за страната.

Хората трябва реално да избират не просто партийно определени кандидати, а личности с идеи за по-нататъшното развитие на България, изтъква още Симеон Сакскобургготски.

По думите му по отношение на местните избори все по-голяма роля в независимия избор на гласуващите ще играе сравнението. Откакто България стана член на ЕС, много наши сънародници  пътуват свободно и във всеки един момент те могат да сравняват - защо някъде в Европа е по-чисто, по-подредено, по-уютно и как е в тяхното родно място, какво липсва, какво не правят местните власти.

Ако в дадена община нищо не се прави в тези сфери, то вината е в местната администрация и хората ясно си дават сметка за това. Именно сравнението стимулира избирателите да изискват все повече от управляващите, коментира още бившият лидер на НДСВ.

В този смисъл, продължава той, времето на кандидатите - „верни партийни кадри", отминава и най-после настъпва моментът народът да избира кметове-мениджъри. Хора с управленски размах, с умение да ръководят екип, с хъс за успех, с европейска визия, защото обществената работа изисква всеотдайност.

По думите на Сакскобургготски въпросът „Защо да гласувам, като резултатът е ясен, какъв е смисълът от изборите?" е вреден за демократичното развитие на страната, защото усещането за предрешеност на резултатите демотивира и отблъсква хората от урните.