„За мен най-голямото предизвикателство беше премиерството. Може би аз съм вече един политически динозавър", заяви в предаването „Лице в лице" по бТВ бившият министър-председател от 39-тото Народно събрание Симеон Сакскобургготски.

Водещият Димитър Цонев върна Сакскобургготски почти 12 години назад, когато на 6 април 2001 година във Врана той обяви със специално свое изявление, че основава и повежда "Национално движение Симеон Втори", както и че ще се включи в тогавашните предстоящи парламентарни избори.
Именно тогава той обяви, че за не повече от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота на всички слоеве у нас.

„Надеждите и идеите, с които започнахме продължават и според мен са си актуални и са неща изцяло в реалността", заяви в предаването бившият вече лидер на НДСВ.

Помолен да коментира нажежилата се обществена и политическа обстановка, Сакскобургготски отбеляза, че винаги е държал на активността от страна на неправителствените организации, но за него е малко пресилено силното обществено присъствие сега да бъде наречено „Българската пролет".
„Много е преувеличено да се нарече някаква „Българска пролет", категоричен бе той". Симеон Втори определи исканията на хората като изцяло легитимни и нормални, докато Арабската пролет е дошла на фона на диктатурите там.

Тъй като причината за недоволството на хората е именно бедността, Сакскобургготски бе запитан защо останахме най-бедните в Европейския съюз, но не успя да отговори конкретно на въпроса
„Има си специалисти, експерти, които да стигнат до подобна констатация", отвърна той. Според него причината за отчаянието на хората е, че ние гледаме предимно на негативното, отколкото на положителното и не оценяваме потенциалите си.

На въпрос дали заради резултатите от последните социологически проучвания, според които подкрепата за ГЕРБ и БСП намалява не се отваря една ниша за центристките партии, Сакскобургготски подчерта: „Не бива да забравяме, че в момент на криза има подобен феномен, явления. Логично е да има по-крайни изказвания, които не водят до нищо практично, но важното е да се гласува".

Симеон определи нежеланието на младите да гласуват за старите партии като интересно явление.
„Страна не може да се управлява само с добри желания, има си конституция, има си установени правила", подчерта той и допълни: „НДСВ беше нещо съвършено ново. Но да се отрича нещо и да се тръгне пак от нулата...".