Видно е, че Борисов ще направи всичко възможно да изкара пълен мандат. Освен сериозни форсмажорни обстоятелства не смятам, че ще има предсрочни избори. Това заяви в студиото на БНТ Евелина Славкова от социологическа агенция "Тренд".

На противоположното мнение е социологът и шеф на агенция "Медиана" Кольо Колев. По думите му до края на годината няма да има предсрочни избори, но вероятно догодина може да се стигне до подобна стъпка. 

Проф. Константинов: Може да хакнат американските избори, но не и нашите

Проф. Константинов: Може да хакнат американските избори, но не и нашите

Резултатите ще се обработват на машини, които не са свързани с мрежата

Двамата коментираха предизборната кампания за предстоящите местни избори на 27 октомври. Според Славкова предизборните кампании отдавна не започват месец преди изборния ден, а по-рано със спекулации кои ще са кандидатите.

За Кольо Колев от "Медиана" сегашната кампания е своеобразно продължение от европейските избори - очакваше се да се види дали ще има спад в доверието към ГЕРБ. Като всяка кампания за местни избори и тази ще бъде по-мръсна. Те са мажоритарни избори. Атаките са предимно на личностно ниво. Нормално е да има мръсна кампания, това действа пречистващо, смята Колев.

По думите на Евелина Славкова, която се позовава на тяхно изследване, в тези избори личността е ключова, важна е за населеното място

анкета

За местните избори…

Виж резултати

Очаквам кандидатурите с интерес 19.4%

Чакам да започне кампанията 15.4%

Не се интересувам 16.1%

Пак ще се харчат народни пари 39.3%

Какви избори? 9.8%

Българите нямат против млади хора да бъдат кметове в техните населени места, допълни тя, позовавайки се на изследване.

Тя отчита, че победата в София е символ, но избори има в цялата страна и призова да обърнем внимание какво се случва в страната.

"Интриги ще има и в Пловдив, и в Плевен. Там има независим кандидат, който спечели изборите с подкрепата на Реформаторския блок. Ще видим ще се стигне ли до балотаж и в Русе. Има още много места, където ще има интрига", заяви тя.

Според нея двете основни партии (ГЕРБ и БСП) са в добра кондиция. 

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Българите с право на глас - 6 227 901 души

На противоположното мнение е Кольо Колев. За него двете основни политически партии не са в добра кондиция и доказателство за това са резултатите от европейските избори. Очакваните гласове на участниците в изборите са смешни стойности на фона на предишни избори. "Всички политически партии са в лоша кондиция, до голяма степен са загубили доверието на огромна маса от избирателите, това не е само в България", каза Колев.

Партиите се опитват да лансират кандидата. Нито Фандъкова, нито Манолова могат да победят само с подкрепа на БСП и ГЕРБ. Въпросът ще се реши от партийните централи. Ако ГЕРБ загуби София, това ще бъде сериозен удар, но не е краят на властта. При БСП залогът също е много висок, допълни той.

Според Славкова БСП тръгват с нисък старт, нямат нито един кмет на областен град. При тях всяко място ще бъде отчетено като победа. Има разлика с предишните местни избори, потвърди и тя.

В коментар за поведението на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, който направи скандал в студиото на предаването "Референдум", Кольо Колев заяви: "Този път силно ме учуди, дори да е игра, да е психодрама - мина границите. Въпросът е в голяма степен до доверието, излъчването на човека дали ще работи на полза роду".

Относно писаните програми на партиите Славкова заяви: "Всяка една програма е цветя и рози - те обещават идентични неща, написани по различен начин. Личностите са важни, там, къдто партиите са заложили не на правилните избори, ще бъде сложно.".