Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев надъха млади социалисти и общинари да активизират хората за референдума и за участие в политиката.

Станишев участва в среща на младите социалисти в местната власт и областните координатори на младежкото БСП, която се проведе в централата на партията.

Станишев обърна специално внимание пред младите социалисти, че референдумът за Белене е първият национален референдум в България.

Участвайте, агитирайте, всеки глас „За" е против решението на Борисов за спирането на „Белене", им каза той и добави „Това е първият опит за пряка демокрация. Нека го отстоим. ГЕРБ сега се присламчиха към референдума, защото знаят, че хората ще кажат „да" на атомната енергетика и на „Белене", добави Станишев.

На срещата бяха и много кметове и общински съветници. Станишев изтъкна пред тях важността на местната власт.

„Смята се, че местната власт е „безполова", че няма лява и дясна политика на местно ниво. Има.", изтъкна Станишев. Той подчерта, че лявата местна политика, както и националната лява политика трябва да е обърната към проблемите на хората и към социалната политика.

Той отбеляза още, че понякога кметовете повишават местните данъци и такси и подчерта, че трябва да се отчита ефектът върху хората.

Станишев поздрави младежите от БСП по случай информацията от Брюксел за въвеждането на „младежка гаранция" и припомни борбата на ПЕС за това да има задължителна европейска младежка гаранция - всеки млад човек в ЕС да има възможност, ако не си намери работа 4 месеца след завършването, да получи субсидирана заетост или преквалификация.
Станишев изтъкна, че в момента има 6 милиона безработни и че в България над 30 % от хората са без работа.

Завчера под натиска на социалистите младежката гаранция влезе в решенията на Европейския съвет и следващата стъпка ще е да получи необходимото финансиране от ЕС, съобщи Станишев.

Той посочи, че в Австрия такава мярка има от години, във Финландия се въвежда от 1 януари. „Ние искаме по линия на ЕС това да стане задължително за всяка страна", добави Станишев.

Той изтъкна пред младите социалисти, че за следващия мандат водещ приоритет за БСП ще е политиката за младите хора, достъпно и качествено образование, заетост, политика за подобряване на майчинството и децата.

„Четвърта година всички разходи за майчинство са замразени от ГЕРБ; всяка година по 5 000 бебета по-малко се раждат - това е резултат от политиката на ГЕРБ", посочи Станишев и припомни, че България е с най-лоши демографски тенденции в целия ЕС.

В следващия мандат трябват решителни мерки, за да се пречупи тази тенденция, категоричен е БСП лидерът.