Резултатите от референдума във Великобритания предизвикват дълбоко разочарование. Така външният министър Даниел Митов коментира решението на британците за излизане от ЕС.

По думите му, ставаме свидетели на една разделена на две нация.

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС
Обновена

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС

Близо 1 300 000 повече британци гласуват за Брекзит

Българското правителство ще излезе с официална позиция, но в момента Митов смята, че емоциите са излишни.

“Длъжни сме да направим така, че да не се получи ефектът на доминото в ЕС и популизмите и национализмите да не надделеят над здравия разум”, категоричен бе той.

Дейвид Камерън подаде оставка

Дейвид Камерън подаде оставка

Министър-председателят отказа да бъде капитан на излизането от ЕС

Дипломат номер 1 напомни за прогнозите сериозни икономически последици за Великобритания след акта на излизане от Общността.

Според него трябва да се проведе сериозен дебат за бъдещето на ЕС и е рано да се говори за позицията на Обединена Европа. Излизането от ЕС отнемало години. 

Митов заяви увереността си, че ЕС има възможност да излезе по-силен от тази ситуация.

По думите му, сънародниците ни там са притеснени и тепърва ще се оценяват последствията.

анкета

При референдум в България за излизане от ЕС:

Гласувам за оставане 58.6%

Гласувам за излизане 37.0%

Няма да гласувам 2.3%

Объркан/а съм, не мога да преценя 2.2%

Митов коментира и действията на премиера Дейвид Камерън след провелия се референдум. “Оставката на премиера Дейвид Камерън не може да бъде извод за отдалечаването на Великобритания от Европа”, убеден е външният ни министър. Според него решението на Камерън е логично. “Трябва да си дадем сметка за това какви въпроси могат и не могат да се поставят на референдум”, заяви Митов. Допитванията трябвало да бъдат добре премерени.

“Референдуми от този род се превръщат в поле за битка между популисти и националисти", заключи външният министър.

Според политолога от Изследователски център „Тренд” Димитър Ганев, ако Великобритания напусне общия европейски пазар, България няма да пострада пряко, тъй като страната не е основен наш търговски партньор и дори не е в челната десетка на най-големите ни търговски партньори.

Въпреки това, излизането на британците от ЕС ще доведе до икономически трус в цяла Европа, а България като икономика, свързана изцяло с европейската, може също да пострада. Вероятно ще трябва и да се простим със свободното пътуване до Великобритания, което имахме досега.

За немалкото български студенти, които тепърва искат да учат там пък вероятно таксите ще се увеличат, губейки привилегията си на европейски студенти, коментира още Димитър Ганев.

Засега няма да има промяна за българите на Острова, успокоява посланик Хопкинс
Обновена

Засега няма да има промяна за българите на Острова, успокоява посланик Хопкинс

Ще продължат да пътуват и работят свободно

На въпрос какво ще се случи с българите, живеещи във Великобритания Антони Тренчев от Реформаторския блок заяви, че все още не е ясно дали ще се стигне до излизане от ЕС. Дори и това да се случи, то нямало да стане за един ден, защото е дълъг процес и ще има преговори.

Намираме се на „неразчертана" карта. Затова според реформатора най-важното е да сме спокойни и да реагираме рационално на ситуацията, запазвайки интереса на българските граждани и единството в ЕС.

Тренчев коментира, че европейската идея е ценност и трябва да я отстояваме. Депутатът изрази надеждата си това да се случи на всички формати в ЕС и другите страни членки.