На този етап статуквото ще се запази и българските граждани ще могат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа, както и досега. Това е заявила британската посланичка Ема Хопкинс по време на среща с първия ни дипломат Даниел Митов.

Хопкинс е изтъкнала, че отношенията между нашите страни имат дългогодишна история - съществуват преди Европейския съюз (ЕС) и ще продължат да се развиват и при актуалната ситуация в Европа.

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС
Обновена

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС

Близо 1 300 000 повече британци гласуват за Брекзит

Референдумът в Обединеното кралство е бил акцент по време на разговора между двамата дипломати, съобщават от Министерство на външните работи. Те са обсъдили и отражението на резултатите от референдума върху двустранните отношения между България и Великобритания.

Министър Митов е заявил, че уважаваме волята на британските граждани, но не можем да не изпитаме разочарование, че една държава със значителен принос към европейските политики, поема по различен път. По думите му за нас е важно да се съсредоточим върху това, което предстои и да намерим най-правилния подход за продължаване на сътрудничеството.

Тепърва ще оценяваме последствията за българите във Великобритания
Обновена

Тепърва ще оценяваме последствията за българите във Великобритания

Резултатите от референдума предизвиквали дълбоко разочарование

Даниел Митов е уверил посланик Хопкинс, че Великобритания остава важен партньор за страната ни в Европа. Кралството ще остане и наш съюзник в НАТО и другите международни организации.

От своя страна посланик Ема Хопкинс е обяснила, че предстои дълъг преговорен процес. Страната й щяла да подходи внимателно към предоговарянето на условията и изпълнението на параметрите в интерес както на Великобритания, така и на ЕС.

По думите на дипломатката ще се стремят да гарантират плавен и балансиран преход към новите отношения между Великобритания и ЕС, на основата на общите им цели.

Двамата дипломати са категорични, че традиционно добрите приятелски връзки между двете страни ще се запазят. Митов и Хопкинс смятат, че сътрудничеството в сфери от взаимен интерес ще продължи да се развива. Такива сфери са икономика и бизнес, борба с престъпността, охрана на границите, сигурност и вътрешен ред, туризъм.

По време на срещата е бил обсъден и въпросът с българското председателство на Съвета на ЕС. Бе предвидено то да се състои в тройка с Великобритания и Естония. Даниел Митов и Ема Хопкинс смятат, че по време на предстоящите разговори ще се намери решение на този казус. Те са изразили убедеността си, че активната комуникацията между двете страни ще продължи и за в бъдеще.

По-късно от британското посолство у нас разпространиха изявление на посланик Хопкинс:

Над 33 милиона души от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия гласуваха на референдума за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз. Както каза моят министър-председател, референдумът бе огромно упражнение по демокрация, вероятно най-голямото в историята ни. 70% от електората упражниха своето право на глас и сега е важно тяхното решение за напускане на Европейския съюз да е бъде уважено.

Без съмнение след този резултат ще има период на несигурност и нагаждане, но първоначално няма да има промяна в начина, по който хората пътуват или в начина на движение и търговия със стоки и услуги. Обединеното кралство е било част от ЕС почти през целия ми живот. Ще отнеме време да установим нови взаимоотношения с Европа и останалата част на света.

Обединеното кралство е велика страна, с множество преимущества: парламентарна демокрация, която зачита волята на народа; силни традиции в сфери като иновации, креативност и устойчивост; икономика, чийто основи са силни; образовано, справедливо и мултикултурно общество. Абсолютно съм уверена, че ще продължим напред и ще намерим най-добрия начин да продължим да просперираме.

Следващата седмица премиерът Дейвид Камерън ще присъства на Европейския съвет, за да обясни решението, взето от британските граждани, на лидерите на ЕС, включително и на премиера Борисов.

Уверена съм, че близките отношения, на които се радват Обединеното кралство и България, ще продължат, ще се развиват и разрастват.